Annons

Stilsäker och drabbande debutroman från Magdalena Sørensen

”Alltings ordning” är en stilistiskt säker romandebut av Magdalena Sørensen. Recensenten Annika Wall tycker att mor/dotter-berättelsen känns som en otäck hjärtrusning.
Recension • Publicerad 7 september 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Alltings ordning. En familjearkeologi

Författare: Magdalena Sørensen

Förlag: Natur & Kultur

Översättaren Magdalena Sørensen debuterar med en roman om en mor/dotter-relation.
Översättaren Magdalena Sørensen debuterar med en roman om en mor/dotter-relation.Foto: Sofia Runarsdotter

Mödrar och döttrar är ett tema som aldrig blir uttömt. Översättaren Magdalena Sørensen romandebuterar med en berättelse om en mor/dotter-relation och en uppväxt som bäst kan beskrivas som udda, men som inget barn borde utsättas för. På besök i sitt gamla barndomsrum försöker dottern förstå både sig själv och modern, kanske också för att få möjlighet att äntligen göra bokslut.

Modern har nämligen aldrig haft någon känsla för omsorg, vad det innebär att vara förälder, eller ens vad det innebär att vara medmänniska. Modern ljuger, hittar på, är gränslös, men skärper till sig när socialen kommer. Hon är dessutom en hoarder som samlar, sparar och hittar deals på allt som kan vara ”bra att ha”, utom det som är verkligen nödvändigt.

”Sørensens veka och flyktiga litterära stil formar en skarp och obarmhärtig kontrast till moderns alla samlade skitsaker och svek.”
Annons

”Alltings ordning” handlar mycket om att hitta fram till en ordning och ett språk, att förstå allt som skett och fortfarande sker i relationen mellan mor och dotter. Som barn var dottern ofta tyst och undfallande inför moderns beteenden. Som vuxen blir dottern tolk, som för att fånga in alla de ord som undflytt henne under uppväxten.

”Alltings ordning” är en stilistiskt säker romandebut av Magdalena Sørensen med en berättelse som känns i kroppen som en otäck hjärtrusning. Sørensens veka och flyktiga litterära stil formar en skarp och obarmhärtig kontrast till moderns alla samlade skitsaker och svek. Det är en stundtals plågsam läsning, där dottern försöker famla sig fram till en förståelse bland alla staplar av saker som modern byggt. Men går det någonsin att förstå? Kanske är det lika bra att inse att det är omöjligt.

”Alltings ordning. En familjearkeologi” av Magdalena Sørensen
”Alltings ordning. En familjearkeologi” av Magdalena Sørensen
Annika WallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons