Annons

Tid att utveckla, inte avveckla - om Åhus museum

Under tisdagskvällen hålls ett möte på Åhus museum. Ämne: Åhus museum, just nu nedläggningshotat. Den senaste tidens engagemang visar på en framtidstro för museet.
Kommentar • Publicerad 19 oktober 2020
Den livfulla utställningen ”Badliv” lyfte för tre år sedan fram såväl badandet som Åhustrakten på Åhus Museum.

Ibland får jag känslan av att det är först när något är hotat inom kulturens sfär som vi på allvar inser dess värde.

Som den nu livaktiga debatten om Åhus museum. Vem har tidigare lyft fram betydelsen av det här museets verksamhet? Eller tvärtom; vem har tidigare kritiserat den högst tillfälliga verksamheten som har bedrivits här?

”Självklart behöver en levande, vacker och historierik ort som Åhus ett museum i eget namn. Ett sådant borde ge plats för såväl utställningar som evenemang, helt enkelt en kreativ mötesplats för trakten.”
Sune Johannesson
Annons

Självklart behöver en levande, vacker och historierik ort som Åhus ett museum i eget namn. Ett sådant borde ge plats för såväl utställningar som evenemang, helt enkelt en kreativ mötesplats för trakten.

Det engagemang som blossat upp efter beskedet om att museet är nedläggningshotat visar också på att många ser betydelsen av Åhus museum. Och att det under tisdagskvällen (20 oktober) ordnas en öppen debatt (så öppen det nu går under corona) visar att Regionmuseets ledning är intresserade av att lyssna. För inte ordnar de väl en debatt utan att vara beredda att ändra sitt beslut?

Bland de röster som hörts i debatten finns flera privatpersoner, men också till exempel Socialdemokraterna. De skyller i sin tur på Region Skåne, som valde att sänka sitt stöd till Regionmuseet (som bland annat Åhus museum tillhör).

Den besparingen tog museichefen Anna Hansen upp i en intervju här på kultursidan tidigare i år och menade redan då att den skulle komma att få negativa följder. Vilket den nu har fått. Varför protesterade inte S, eller andra partier, redan då?

Regionmuseet fyller flera viktiga roller – allt från utställningar till kulturarv, från arkiv, samlingar, bred och värdefull kunskap, mötesplats och en mängd olika programverksamheter.

Fotografen André Wolff får årets Kulturpris av Kristianstads kommun. Påsken 2019 visade han sitt projekt om vattenriket på Åhus museum.Foto: Tommy Svensson

Om Åhus museum räddas – genom omprioriteringar inom Regionmuseets budget eller utökade medel från någon av de tre huvudmännen (Kristianstads kommun, Region Skåne och Skånes hembygdsförbund) – hoppas jag att det leder till en betydligt mer livaktig form än under de senaste åren. Visserligen har här varit flera bra utställningar, men endast under kort tid av året (påsk och sommar) och med för lite övrig verksamhet.

I trakten finns det gott om kulturkraft, men också betydelsefulla arv att lyfta fram. Och att det i sommar sattes besöksrekord visar på att det finns ett intresse av att ta del av museets satsningar.

Tid att utveckla, inte avveckla.

Sommarens utställning om designern Svenbörje Gaborn blev en succé på Åhus museum.
Fakta

Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons