Annons

Två nya ungdomsromaner om sorg och den första förälskelsen

De är båda aktuella med folktroinspirerade ungdomsromaner om tonårspojkar, sorg och en första förälskelse. Men Marit Sahlström har en perfekt tonträff och Ellen Strömberg blir lite för slarvig, tycker recensenten Bella Stenberg.
Recension • Publicerad idag 16:00
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Djupvattnet” är Marit Sahlströms första roman för yngre läsare.
”Djupvattnet” är Marit Sahlströms första roman för yngre läsare.Foto: Colin Svensson
Ellen Strömberg vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för ”Vi ska ju bara cykla förbi”.
Ellen Strömberg vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för ”Vi ska ju bara cykla förbi”.Foto: Jennifer Granqvist
Ungdomsroman (från 12 år)

Djupvattnet

Författare: Marit Sahlström

Förlag: Bonnier Carlsen

Ungdomsroman (från 12 år)

Ingen början inget slut

Författare: Ellen Strömberg

Förlag: Rabén & Sjögren / Schildts & Söderströms

Finska Ellen Strömberg förlägger handlingen i ”Ingen början inget slut” till Österbottens skärgård. Svenska Marit Sahlströms ”Djupvattnet” är en mer obestämbar glesbygd, men hur djup sjön egentligen är vet ingen. Huvudpersonerna i respektive roman är tonårspojkar med sorg. Hos Strömberg har Benjamins mamma dött av cancer, och nu ska han bo i en trist husvagn med pappan under en utgrävning hela sommaren. I Sahlströms bok åker Milos familj till morfar på landet. Här är det storebror Simon som stängt dörren om sig, som blivit hemmasittare. Att sörja någon som finns men ändå inte kan vara ännu svårare.

Sommarlovet ger en chans att plocka en person ur dess vardag för att möta någon eller något okänt. Men vissa samtidsmarkörer börjar kännas väl vanliga, åtminstone för oss som läser mycket nytt, men kanske inte riktigt än för den tilltänkta unga läsaren. Som bästisen, i flera fall den ende vännen, som enbart är tillgänglig digitalt. Men antingen krånglar uppkopplingen eller så har hen något roligare för sig. Samtidigt är tonårstiden en tid för osäkerhet och stora, starka känslor. Att tvingas hitta sig själv är en del i det.

”Båda författarna hanterar säkert en första osäker förälskelse och vuxna som är mer än kulisser.”
Annons

Båda författarna hanterar säkert en första osäker förälskelse och vuxna som är mer än kulisser. Men Ellen Strömberg faller för frestelsen att föra in det övernaturliga. Den vackre pojken Tristan som Benjamin blir kär i är inte som alla andra. Men somligt hackar. Beteckningen everlevare är ett snyggt nutidsord, men märkligt om det ska vara finskt och flera hundra år gammalt. Och varför – en fråga som gäller även andra romanromanser – vill någon som levt för evigt hänga med en tonåring? Med folktro och foliehattar och översittare vill Strömberg få plats med för mycket, vilket ger en stressig och ibland slarvig ton. Slutet är tveksamt.

Slarvat har däremot inte Marit Sahlström gjort. Folktron finns med även här, när den förtvivlade Milo med alla medel försöker få sin storebror att bli den roliga, glada, brorsa han en gång var. Den enda han vågar berätta för är nya onlinevännen. Men det är något som inte stämmer och Milo får mystiska anfall. Ledtrådar som passerat förbi blir plötsligt självklara. Känslorna mot slutet är stora, svåra och på allvar.

”Djupvattnet” av Marit Sahlström
”Djupvattnet” av Marit Sahlström
Fakta

Marit Sahlström

Marit Sahlström (1976) har gett ut de hyllade romanerna ”Och runt mig faller världen” (2015), ”Skred” (2019) och ”Brandsommar” (2024) på Ordfront, skrivit pjäser och jobbat som pedagog med unga med långvarig skolfrånvaro. ”Djupvattnet” är hennes första roman för unga läsare.

”Ingen början inget slut” av Ellen Strömberg
”Ingen början inget slut” av Ellen Strömberg
Fakta

Ellen Strömberg

Ellen Strömberg (1987) debuterade 2018 med romanen ”Jaga vatten”. Vid sidan av sitt eget skrivande har hon jobbat med kreativt skrivande-undervisning och ordkonst i olika former. Strömberg har skrivit böcker för både barn, unga och vuxna. 2022 fick hon Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för ”Vi ska ju bara cykla förbi”.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons