Annons

Ola Tedin: Därför älskar vi att hata Donald Trump

Ola Tedin befinner sig i USA och konstaterar att Donald Trump når ut – både till sin trogna bas och till sina politiska motståndare. Det kan göra Trump till en vinnare i presidentvalet.
Ola Tedin
Amerikabrev • Publicerad idag 06:15
Ola Tedin
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Märkligt. Den amerikanska politiska debatten handlar för närvarande huvudsakligen om provokationer och lögner.
Märkligt. Den amerikanska politiska debatten handlar för närvarande huvudsakligen om provokationer och lögner.Foto: Juliana Yamada

Sedan vicepresident Kamala Harris blev huvudkandidat i kampen om presidentposten i USA har opinionsundersökningar övervägande visat på en liten, men tydlig ledning för henne. Övertaget ökade ytterligare efter den första TV-sända debatten den 10 september. Några mätningar visar nu på en ledning överstigande den statistiska felmarginalen. Värt att hålla i minnet är dock att opinionsundersökningarna både 2016 och 2020 överlag underskattade stödet för Donald Trump med åtskilliga procentenheter. Dessutom ligger Harris långt sämre till i mätningarna än Hillary Clinton gjorde 2016 och Joe Biden 2020.

Debatten i Philadelphia gick sannolikt till historien när Trump skamlöst påstod att invandrare från Haiti fångar in och äter katter och hundar i Springfield, Ohio. Till den ljusa sidan hör kanske att det grundlösa påståendet utlöste en stormflod av mer eller mindre humoristiska memes på sociala medier.

Annons

En betydligt mer negativ konsekvens är att påståendet framkallade en mängd mord- och bombhot mot skolor och andra institutioner i Springfield och tvingade stadens borgmästare att införa ett tillfälligt undantagstillstånd.

Utöver det bisarra påståendet ägnade Trump mycket av sin debattid till att prata om sin motståndare och väldigt lite åt att föra fram egna förslag. Vilket ses av många som ett tydligt tecken på att han är på defensiven. Inom reklambranschen är det ju tabu att jämföra sin produkt med konkurrenternas. Att producera budskap som talar illa om andras erbjudanden är att ha gett upp på förhand, brukar det heta – prata för din egen vara i stället. Något Donald Trump definitivt inte gjorde.

Det hindrar inte att Trump trots allt fortfarande når ut – både till sin trogna bas och till sina politiska opponenter. Fast på olika sätt. Jennifer Mercieca, retorikprofessor vid Texas A&M University, bröt i en intervju med public service-kanalen NPR ner Trumps retorik i fyra delar:

Säg något provocerande. Invänta motståndarnas indignation och fördömanden. Utmåla dig och dina följare som offer för etablissemangets hets. Utlova hämnd och upprättelse.

Enligt Mercieca faller Donald Trumps belackare för de två första stegen i retoriken. Den trogna basen ser bara de två sista. Sett genom hennes förklaringsfilter blir den pågående valkampanjen ett självspelande piano av påhopp, fördömanden, offerkoftor från Trump och indignation bland följarna i hans påfallande trogna bas.

Det skulle kunna förklara varför han ideligen kunnat förolämpa olika delar av den republikanska väljarkåren utan att straffas nämnvärt vare sig i opinions- eller popularitetsmätningar. Han har förolämpat militären genom att utmåla krigsfångar och soldater som fallit i strid som förlorare. Han har förolämpat landets alla kvinnor med påståendet att han ostraffat kan ta dem mellan benen.

”Den ena halvan av väljarkåren hör bara Trumps provokationer – medan den andra bara hans självömkan och vrede.”

Den kristna högern sluter honom entusiastiskt till sitt hjärta – trots flertal skilsmässor, att han köpt en porrstjärnas tystnad om en affär och att han dömts till ett skyhögt skadestånd för att ha förgripit sig sexuellt på skribenten E Jean Caroll. Utöver detta är han trots flera pågående åtal för ett sjuttiotal allvarliga brott fortfarande lag-och ordningspartiet Republikanernas kandidat.

Valet ser alltså ut att bli mycket jämnt. Mycket beroende på att den ena halvan av väljarkåren bara hör Trumps provokationer – medan den andra bara hans självömkan och vrede.

Ola Tedin är liberal opinionsjournalist.

Annons
Annons
Annons
Annons