Annons

Fortsätt testa vaccinerade för covid–19

Även de som har tagit sina sprutor kan bli sjuka och smitta andra. Sverige måste dessutom ha koll på pandemin och nya virusvarianter.
Ledare • Publicerad 4 november 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Personer som är fullvaccinerade rekommenderas tyvärr inte längre att testas för covid–19.
Personer som är fullvaccinerade rekommenderas tyvärr inte längre att testas för covid–19.Foto: Johan Nilsson/TT

Coronakommissionen framförde på goda grunder mycket tung kritik häromdagen. Sveriges hantering av pandemin har präglats av senfärdighet på flera punkter. Bland annat dröjde det alldeles för länge innan en storskalig provtagning kunde påbörjas. Nu riskerar testningen att återigen bli ett misslyckande.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som gäller från och med den 1 november behöver fullvaccinerade personer med symptom inte längre testa sig för covid-19. Enligt den nya generaldirektören Karin Tegmark Wisell handlar det om avvägningar beroende på var i pandemin vi befinner oss och om att använda resurserna på ett så effektivt sätt som möjligt (SvD 1/11).

”Nu riskerar testningen att återigen bli ett misslyckande.”
Annons

I nuläget har cirka 81 procent av alla över 16 år tagit två vaccindoser och har ett gott skydd mot svår sjukdom. Samtidigt visade ett forskningsprojekt i Uppsala att omkring 40 procent av alla de som testades positivt för covid-19 var fullvaccinerade (Omni 1/11). För att stärka skyddet för riskgrupper erbjuds de nu en tredje vaccindos, och det kommer även bli aktuellt för en större del av befolkningen först framåt våren.

Precis som förra året kommer smittan att öka i samhället när vinterkylan drar in över Sverige. Med tiden riskerar skyddseffekten av vaccinet att klinga av och vi lär se fler genombrottsinfektioner hos fullvaccinerade. Hur vanliga dessa genombrottsinfektioner är kommer dock bli svårare att avgöra när fullvaccinerade inte längre testar sig.

När smittan ökar blir det viktigt att snabbt hitta och spåra de virusvarianter som undkommer vaccinet. På så sätt blir det möjligt att bryta dessa smittkedjor tidigt. När personer är så pass sjuka att de uppsöker sjukvård för sina symptom riskerar de nya virusvarianterna att redan ha spridit sig. Det finns även en risk att fullvaccinerade inte tar de befintliga rekommendationerna på allvar, då det upplevs som att samhällsspridningen inte längre är något problem.

Det är inte bara spridningen av covid-19 som ökar under vinterhalvåret. RS-viruset slår redan hårt mot barn och nu står den för äldre tuffa influensasäsongen för dörren. Här finns en unik möjlighet att lära sig mer om samspelet mellan influensaviruset och covid-19. Utan testningen riskerar vi att gå miste om information som skulle kunna som bidra till framtida forskning kring virus.

Vi står inför den första vintern under coronapandemin när en majoritet av befolkning är vaccinerad. Nu har vi möjlighet att lära oss från den kritik som Coronakommissionen lagt fram och ta det säkra före det osäkra. Vi måste fortsätta testa fullvaccinerade för att kunna smittspåra, förstå mer om både vaccinets skyddseffekt över tid och samspelet med andra vintersjukdomar samt hur vi ska hantera covid–19 i framtiden.

Ida Arnstedt är ledarskribent

Ida Arnstedt
Annons
Annons
Annons
Annons