Annons

Johanna Nylander: Friare föräldraförsäkring gynnar familjen

Det är en bra och välkommen reform att de som gör en extra insats för barnbarnen erkänns i systemen.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 8 juli 2024
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Den första juli blev föräldraförsäkringen lite friare. Föräldrar får större makt att själva disponera dagarna som det bäst passar dem, med fler dubbeldagar som också kan tas ut längre, och kan dessutom överlåta en andel av föräldradagarna till andra vuxna i barnets liv.

”Den svenska föräldraförsäkringen är generös och ger utmärkta förutsättningar för ett delat föräldraskap.”

Den svenska föräldraförsäkringen är generös och ger utmärkta förutsättningar för ett delat föräldraskap. Då är det bra att fler dagar kan tas ut tidigt och med båda föräldrarna hemma samtidigt. Det är tufft att ha ett nyfött barn hemma. Nyblivna mammor är minst lika vilsna som nyblivna pappor, och om man börjar sitt föräldraskap tillsammans är det större chans att man fortsätter så när den ena föräldern börjar jobba.

Annons

Fler dubbeldagar tidigt i barnets liv motverkar snedfördelningen där hemmaföräldern blir ensam expert på allt som rör barnen. Det kan också vara tufft att vara hemma med både en bebis och ett äldre syskon, och all avlastning borde välkomnas.

I dag gör redan många mor- och farföräldrar en stor insats för sina barnbarn. De allra flesta med stor glädje och goda relationer, men det är en bra och välkommen reform att de som gör en extra insats för barnbarnen erkänns i systemen och får tid att göra så. Inte minst när båda föräldrarna inte är helt närvarande.

Föräldraförsäkringen ersätter bara till 80 procent och till ett visst inkomstbelopp, så det kommer aldrig rent ekonomiskt löna sig att vara ledig med ett barn i stället för att arbeta. Men för barnen är det bra med fler närvarande vuxna, och man måste inte längre vara pensionär eller ta ut semester för att skapa nära relationer med barnbarnen.

Samtidigt finns det delar i föräldraförsäkringens frihet som skulle kunna justeras för att inte överutnyttjas. I dag kan ungefär tre månader sparas ända tills barnet fyller 12, och anmäls de bara tillräckligt långt i förväg så kan inte arbetsgivaren neka dem, vilket gjort att föräldradagar används för att trumfa semesteranspråk där sommarsemestern är svårplanerad i exempelvis vårdyrken.

En väg runt det vore att ändra så att föräldradagsuttag i högre grad behöver planeras i överenskommelse med arbetsgivaren efter att barnet har fyllt två år. Det vore också rimligt att föräldradagarna i högre grad användes tidigare i barnens liv, och att man bara kunde ta ut ett begränsat antal dagar per år när barnet blev större.

En positiv bieffekt av att föräldraförsäkringen blir lite friare är annars att de negativa konsekvenserna kring föräldraledighet som kvinnofälla och hur normerna spelar in på vilka som tar ut ledigheten faktiskt späs ut lite. Om fler pusslar runt och använder försäkringen på det sätt som passar just deras familjesituation bäst minskar risken att alla pressas in i samma mall där det mest bara är mammor som tar årslånga heltidsledigheter från jobbet.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons