Annons

Sofia Nerbrand: Hässleholms nya styre måste omfamna företagarna

Företagsklimatet bedöms inte ens vara godtagbart i kommunen. M och S måste satsa rejält på att förbättra attityden till företag i hela organisationen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 maj 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) har en gedigen uppgift att förbättra företagsklimatet i Hässleholm.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) har en gedigen uppgift att förbättra företagsklimatet i Hässleholm.Foto: Kristina Höjendal

Hässleholm är Skånes sjuke man, sade Svenskt Näringslivs regionchef Johan Dalén när han på tisdagen presenterade årets enkätundersökning om företagsklimatet.

Organisationen har frågat drygt 30 000 företagare och politiker i hela Sverige om alltifrån brottsbekämpning till handläggningstider. De har aldrig tidigare varit så nöjda som nu. Betyget har stigit från 3,4 till 3,5 på en sexgradig skala. Och Skåne har som helhet ryckt upp sig och ligger i dag bättre till än någonsin med sitt 3,6, enligt de tillfrågade. Framför allt har påverkan av brottslighet och otrygghet förbättrats. Var och en kan gå in på www.foretagsklimat.se och titta på siffrorna.

Annons

Men Hässleholm är den enda av de 33 skånska kommunerna som får ett omdöme som ligger under godtagbart (2,9). Det innebär också att Hässleholm bedöms vara långt sämre än riksgenomsnittet.

”Hässleholm är Skånes sjuke man.”
Johan Dalén

Framför allt är det saker som kommunen har ansvar för som företagarna inte är nöjda med: dialogen med beslutsfattarna, upphandlingar, politikernas och tjänstemännens attityder, kommunens service och bemötande samt skolans kontakter med det lokala näringslivet. Företagarna är däremot nöjda med infrastrukturen och allmänhetens inställning.

Pikant nog ger kommunpolitikerna i Hässleholm betydligt högre betyg till den egna verksamheten än vad företagen gör. Här finns något att jobba med, eftersom ledningens självbild uppenbarligen inte överensstämmer med brukarnas. Att skaffa sig självinsikt borde vara det nya styrets första hemläxa (det dåliga företagsklimatet är ingen nyhet, utan har bekräftats i åratal i diverse undersökningar).

Därefter borde kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) bege sig till en av Skånes mest lysande stjärnor för att lära sig mer om hur man skapar ett gott företagsklimat: Östra Göinge.

Östra Göinge har länge haft som målsättning att bli ”bra” och nå betyget 4 – och det uppnår de i år som en av 45 kommuner i hela Sverige. Det är ingen slump. Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) prioriterar att locka företag och investeringar till sin landsbygdskommun. Och han har lyckats väl. Företagarnas omdöme om kommunpolitikernas attityder sticker ut: 4,5. Kommunens service och bemötande är också riktigt bra. Det är markant över Sverigesnittet.

Så har det inte alltid varit; för ett decennium sedan låg Östra Göinge på samma låga nivå som Hässleholm.

”Alla kommunanställda ska anse sig vara näringslivsutvecklare helt enkelt.”

Nyckeln till framgång ligger i att utgå ifrån att företag är avgörande för utveckling, arbetstillfällen och ett rikt utbud – ja, liv och rörelse. Att se till att detta är synkat i organisationen är A och O. Från kommunfullmäktige till den enskilda handläggaren. Alla kommunanställda ska anse sig vara näringslivsutvecklare helt enkelt. Det måste vara mindsetet.

Johan Dalén lyfter också fram att kommuner som lyckas väl kännetecknas av långsiktiga spelregler och att politiken är överens – gärna över blockgränsen – om att företagsklimatet är prioriterat. Nu när S och M har slagit sina påsar ihop har de goda förutsättningar att lyfta näringslivet i Hässleholm.

I nästa års undersökning får vi se om de har förmått göra skillnad.

Annons
Annons
Annons
Annons