Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Igångsättningar räddar liv

Att planera igångsättningar när graviditeten går över tiden är bra för både mammor och bebisar.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 27 november 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Nyfödd.
Nyfödd.Foto: Hasse Holmberg / TT

Sedan snart fyra år, från december 2019, blir gravida kvinnor som går mer än en vecka över tiden utan att föda regelbundet igångsatta. Riktlinjerna för igångsättning skiljer sig något över landet, men i många regioner erbjuds alla gravida igångsättning under den fyrtioförsta graviditetsveckan, vilket också är WHO:s rekommendation.

Våren 2020 uppskattade en expertgrupp i Skåne att ungefär tre barn om året skulle kunna räddas om samtliga födslar efter vecka 41 sattes i gång. Resultatet nästan fyra år in i försöket är faktiskt bättre och kan ha räddat livet på 16 barn. Mellan 2016 och 2019 dog tjugo barn i livmodern efter vecka 41. Sedan 2020 är motsvarande tal fyra barn.

”Numera sätts nästan var tredje födsel i gång på ett sjukhus i Skåne.”
Annons

För att uppnå detta har vården behövt hantera betydligt många fler igångsättningar. Numera sätts nästan var tredje födsel i gång på ett sjukhus i Skåne och Blekinge. Det kräver större vårdresurser och tillgängliga vårdplatser på regionens förlossningsavdelningar. Därför testar man nu enligt dansk förlaga i en studie att låta kvinnor med goda förutsättningar påbörja igångsättningen hemma.

En viktig del i de förändrade riktlinjerna är att man från vårdens sida följer alla gravida nära redan från 41:a veckan istället för att låta dem avvakta hemma och bara vänta en vecka till. Man blir undersökt under de första dagarna i vecka 41, för att sedan skapa en plan för hur länge man kan vänta på en spontan förlossning i samråd med läkare.

Samtidigt finns det i sociala medier och från inflytelserika moderskapsinfluerare en vurm för det naturliga förloppet utan medicinska insatser. Att föda spontant, kanske till och med hemma med minimala interventioner och undersökningar idealiseras. Till viss del inte utan poäng. Att som födande bli väl bemött av kompetent personal i en miljö där man är lugn och trygg ökar chanserna till en lyckad förlossning.

Det kan också vara riktigt jobbigt att bli igångsatt. Metoderna är sällan smärtfria. Det kan ta tid innan kroppen kommer i gång och man kan behöva flera försök innan förlossningen startar. Alla igångsättningar går inte hela vägen utan slutar i kejsarsnitt, inte minst om man snittats tidigare. Men att föda barn är en av de farligaste sakerna man kan göra som vuxen kvinna, och det är tack vare medicinsk utveckling som barn och mödrar överlever i så hög grad som i dag.

De regelbundna igångsättningarna räddar redan liv. De ökade resurser som rutinerna krävt med större tillgänglighet med vårdplatser och mer personal har redan tydligt visat sig vara värda resultatet. Mer kan sannolikt göras, som att fler med rätt förutsättningar kan få påbörja igångsättningen i hemmet, låta fler få planerat kejsarsnitt direkt och se till att fler kontroller genomförs. Men som förebyggande insats är modellen lyckad, för fler barn överlever förlossningen.

Annons
Annons
Annons
Annons