Annons

Katarina Erlingson: Kristianstad kan bidra till att klimatet tippar rätt

Staden har lovat att bli klimatneutralt till 2030. Det förpliktigar – men det är också viktigt att gå före.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 december 2023
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Världen får lika lite som grodan bli kokt.
Världen får lika lite som grodan bli kokt.Foto: Gerald Herbert

Ingen beslutsfattare i världen borde kunna bortse från att om tröskelpunkter passeras blir det närmast en dominoeffekt på klimatförändringarna. Häromdagen presenterades en mörk forskarrapport om just detta inför delegaterna på den stora klimatkonferensen COP28 i Dubai.

När Arktis smälter påverkar det i sin tur permafrosten i Sibirien och när den släpper kan det ge konsekvenser som är svåra att förutsäga. Smältande isar höjer också sötvattennivån i Atlanten, vilket påverkar Golfströmmen som ger oss i Norden ett förhållandevis bra klimat. Det är lätt att inse att lantbruket skulle påverkas radikalt för oss om Golfströmmen dämpas eller ändrar riktning.

Annons

Att det fortfarande finns människor, beslutsfattare och partier som inte vill lyssna på forskarna är tämligen obegripligt. De är som den berömda grodan, som när den läggs i en gryta med kallvatten inte märker om vattnet blir varmare och varmare. När värmen på spisen ökas stegvis blir det till slut för sent för grodan att hoppa ur grytan och rädda sig. Istället blir grodan kokt. Vi får inte låta oss luras som grodan, men alltför många beslutsfattare beter sig som den.

Hoppet får ställas till kommuner och det privata näringslivet. När den svenska regeringen backar i klimatarbetet får dessa istället ta kliv framåt. Kristianstads kommun har längre bedrivit ett aktivt arbete för att bli klimatneutralt. En ren självbevarelsedrift, eftersom Kristianstad har landets lägsta punkt och riskerar översvämningar. Kristianstad har tillsammans med de andra stora städerna i Skåne – Lund, Malmö och Helsingborg – länge legat i framkant i klimatarbetet.

”Kristianstad har landets lägsta punkt och riskerar översvämningar.”

Kristianstad har undertecknat klimatkontrakt för att bli klimatneutralt till 2030. Tillsammans med 22 andra kommuner i landet är Kristianstad med i innovationsprogrammet Viable Cities tillsammans med KTH och myndigheterna Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Missionen är ”klimatneutrala städer till 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser”. Kommunen skriver också lokala klimatkontrakt med företag och organisationer i kommunen, en viktig signal för att få fler att förstå att det går att göra något men att det behöver ske nu.

De negativa tröskelpunkterna borde sätta eld i baken på världens regeringar, men det är de positiva tröskelpunkterna som kan göra skillnad. Tekniken kan hjälpa oss att klara den nödvändiga gröna omställningen. Därför är det så viktigt med arbetet som Viable Cities gör tillsammans med kommunerna. Nya sätt att arbeta och nya innovationer är vad som krävs. Med positiva exempel kan människor se att den gröna omställningen inte bara är något nödvändigt utan också bra för oss alla.

En viktig lärdom i allt förändringsarbete är att varje aktör inte måste uppfinna hjulet själv varje gång. Det är annars en sjuka inom det offentliga Sverige. Det pågår mycket positivt i landets kommuner, men det behöver spridas så att fler kan göra samma sak.

Region Skåne har under lång tid arbetat strategiskt i klimatarbetet tillsammans med Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö, men även här har inte allt arbete spridits till övriga 29 kommuner i länet. Även om inte alla kommuner har samma förutsättningar kan de lära sig av varandra mycket mer än i dag. Kommunerna är viktiga aktörer för att hindra de negativa tröskelpunkterna – innan det är för sent.

Annons
Annons
Annons
Annons