Annons

Johanna Nylander: Snabbspåret för kvalificerad arbetskraft är inte tillräckligt

Det är bra att det ska bli enklare för högkvalificerad arbetskraft att få tillstånd att arbeta i Sverige. Men regeringen borde göra ännu mer.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 5 februari 2024
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Forskare och annan högkvalificerad arbetskraft behövs i Sverige.
Forskare och annan högkvalificerad arbetskraft behövs i Sverige.Foto: Martina Holmberg / TT

Regeringen har infört ett nytt snabbspår för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare. I praktiken innebär det att Migrationsverket fått i uppdrag att prioritera handläggningen av arbetstillstånd för kandidater inom yrken som kräver en längre eftergymnasial utbildning. Ambitionen är att ansökningar ska kunna behandlas inom en månad, och att en specialgrupp hos myndigheten hanterar just dessa fall.

”Sverige behöver människor som vill flytta hit för att arbeta.”

Det är ett litet steg i rätt riktning. Långa tillståndsprocesser har lett till byråkratiska rävsaxar och orimliga ledtider för både arbetstagare och arbetsgivare. Helst borde systemet utvidgas och omfatta alla typer av uppehållstillstånd som förväntas vara enkla att hantera. Tidigare har företag som haft ett stort behov av att rekrytera utifrån kunnat köpa sig förbi kön med ett särskilt certifieringssystem, vilket i sig blev så belastat att köerna inom det systemet till slut var lika långa som för alla andra.

Annons

Sverige behöver människor som vill flytta hit för att arbeta. I många sektorer finns det inte tillräckligt med utbildad och erfaren personal som kan utföra jobbet. Det gäller allt från vård och omsorg till snabbväxande branscher där svenska företag konkurrerar om anställda på en global arbetsmarknad.

I det långa loppet kommer inte snabbspåret vara tillräckligt ens för högkvalificerad arbetskraft. Förslaget om ett höjt lönegolv gör det svårt för start-ups och småföretag att rekrytera och det i princip omöjliggör för internationella studenter att stanna kvar i landet efter avklarad utbildning.

Det ersätter inte ens det gamla kravet på lönenivå i branschstandard. Trots att det i många fall är högre och utgår från helt godtyckliga bedömningar från tjänstemän som ofta bara har trubbiga yrkeskoder att utgå från. I Danmark sänkte man till och med sitt lönegolv för arbetstillstånd då det skapat absurda situationer där utländska arbetstagare fick högre lön än sina danska kollegor bara för att få lov att jobba i landet.

Förutom det grundläggande värdet i att vara ett välkomnande land för människor som vill komma hit och göra rätt för sig, bidrar ett snabbt och effektivt mottagande till större chanser för integration och långsiktiga rekryteringar. Snabbare beslut gör också att färre människor hamnar i limbo i väntan på tillstånd och i stället kan fokusera på sitt nya jobb. Resurser kan läggas på att bekämpa fusk och kontroller av arbetsgivare som förmodas missbruka systemet.

Hittills har regeringspartierna mest pratat om att stänga gränser och skärpa regler för invandring i stort utan att riktigt ta ansvar för konsekvenserna när landet tappar redan etablerad arbetskraft och håller ute stora grupper av dem som skulle kunna täcka upp. Snabbspåret är det första steget i rätt riktning, men det får inte vara det enda steg som regeringen tar.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons