Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Plast i stora lass, tack

Materialet räddar liv. Så använd plast med gott samvete, men återvinn varenda liten bit.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 6 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Modern förpackning.
Modern förpackning.Foto: Karin Wesslén/TT

Plast är fantastiskt. Det är billigt, enkelt att forma och har många användningsområden. Plasthandskar, engångsmaterial och förpackningar räddar liv. Livsmedel håller längre om de omsluts av plast i stället för papper, vilket sparar resurser och förhindrar matförgiftningar.

Men plast har fått dåligt rykte. Den förstör miljön och anses allmänt smaklös. Den rödgröna regeringen har lagt en snedvridande straffskatt på plastpåsar i kassan och vid disken för frukt och grönt erbjuds numera oftast endast bruna återvinningspåsar. I förstone verkar det måhända bra, men om gurkan och äpplena snabbt blir mjuka och därför slängs i stället för att konsumeras var den ”miljövänliga” förpackningen i själva verket motsatsen. Därtill har försäljningen av andra plastpåsar fördubblats som en konsekvens av skatten.

”Plasthandskar, engångsmaterial och förpackningar räddar liv.”
Annons

Däremot är det eftersträvansvärt att var och en tar hand om använd plast på ett ansvarsfullt sätt. Att kasta den i skog och mark och att inte sopsortera när man är hemma är förkastligt. Och tyvärr tar alltför många inte sitt ansvar.

Det märks i den svenska sommarens änglamark och himlajord. På Stenshuvud lämnar besökare allehanda fula spår efter sig, berättade nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg tidigare i veckan. Och det är inte bara under denna pandemi då rekordmånga ger sig ut i naturen som många ägnar sig åt slit och släng.

Dagens Industris politiska redaktör, PM Nilsson, har under fyra års tid rensat varje skreva och tuva från skräp på Bollö i Blekinges skärgård. Hundratals – just det – svarta plastpåsar har han fyllt med kasserad plast och annan bråte från när och fjärran. Hatten av för hans insats, vilken han ämnar fortsätta med. Förhoppningsvis inspirerar han andra att bokstavligen gå i hans fotspår.

Fler borde engagera sig i att värna och städa naturen i sitt närområde. Och säga till dem som helt sonika slänger saker på marken och utgår ifrån att någon annan ska plocka upp det åt dem.

Ibland behövs även offentliga initiativ. På lördagen inleds Västerhavsveckan i vilken operation strandstädning ingår, samordnad av Västra Götalandsregionen. Aktiviteterna sträcker sig ner till Landskrona och det vore en välgärning om något liknande skedde längs hela den skånska kusten.

”Regeringen borde därför stoppa sin plastpåseskatt i soppåsen.”

Mycket vore också vunnet om fler lämnade sin plast till återvinning. Alldeles för många – nära var tredje hushåll – slarvar med detta, enligt en färsk undersökning av tidningen Hem & Hyra. De yngsta, som ofta påstår att de värnar klimat och miljö, är sämst på att lägga plasten i rätt behållare.

Men att få bort plastanvändningen i sig är helt fel väg att gå. Tvärtom ska materialet hyllas och nyttjas. Regeringen borde därför stoppa sin plastpåseskatt i soppåsen.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons