Annons

Ola Tedin: Språk och utbildning ger jobb

Enligt färska arbetsmarknadssiffror är arbetslösheten den högsta på tio år – pandemin undantaget. Särskilt unga och dem som inte har kunskaper drabbas särskilt hårt.
Ola Tedin
Ledare • Publicerad 7 augusti 2024 • Uppdaterad 12 augusti 2024
Ola Tedin
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

Ljusningar finns emellertid. Inte bara det att konjunkturen förväntas vända nästa år. Eftersom det samtidigt råder brist på utbildad arbetskraft är utbildning och bättre kunskaper i svenska en god väg in på arbetsmarknaden.

Regeringen bedömer att lågkonjunkturen bottnar i år och att konjunkturen återhämtar sig framöver. Men arbetslösheten bland personer i åldrarna 15–74 år ligger nu på 8,3 procent. Det är oförändrat jämfört med förra kvartalet, men en ökning på årsbasis.

Annons

I statsbudgeten för nästa år tar regeringen höjd för att få ut fler personer i yrkesutbildning. När i stort sett alla jobb som kräver gymnasial eller eftergymnasial utbildning är bristyrken är satsningar på gymnasiala yrkesutbildningar givetvis välkommet och effektivt.

För Sveriges extremt öppna och handelsberoende ekonomi är det också externa faktorer som påverkar tillgången på lediga jobb. Måndagens börsras i Tokyo, som inom ett dygn spred sig till all världens börser, visade med all önskvärd tydlighet hur – på gott och ont – sammanlänkade världens ekonomier är.

På regeringens pressträff under onsdagen påpekade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson (L) att ”utanförskap och bidragsberoende behöver mötas med åtgärder inom många olika områden. Alla som befinner sig i utanförskap har ett stort eget ansvar för att göra sig anställningsbara, till exempel genom att lära sig svenska, utbilda sig och skaffa sig kunskap om hur det svenska samhället fungerar.”

Även om orden kommer från en medelålders svensk man som möjligen som ung student varit utan feriearbete någon sommar blir de inte mindre sanna för det.

Både offentlig och privat sektor saknar utbildad arbetskraft. Att ta chansen och gå någon av de utbildningar som regeringen nu förhoppningsvis öppnar upp för ska bli fler är såklart självklart för de allra flesta.

Ingen råder över hur ekonomin utvecklar sig och det är bara så pass mycket eller litet en regering i ett EU-land som Sverige kan göra för att stampa fram fler arbetstillfällen.

Men bättre förutsättningar för utbildning kan den definitivt vara med och skapa. Det ger i sann liberal anda fler individer möjligheter att själva kunna påverka sitt liv.

Se där – äntligen en gnutta liberalism från den SD-stödda regeringen!

Annons
Annons
Annons
Annons