Annons

Sofia Nerbrand: Trump och Musk är värda att lyssna på

Det hade varit bra om även Elon Musk och Kamala Harris hade kunnat sitta ner och småprata om storpolitiken inför en global miljardpublik.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Krönika • Publicerad 14 augusti 2024 • Uppdaterad 15 augusti 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Förändrare. Både Elon Musk och Donald Trump utmanar det rådande. Här i ett samtal dem emellan 2020.
Förändrare. Både Elon Musk och Donald Trump utmanar det rådande. Här i ett samtal dem emellan 2020.Foto: Alex Brandon

Elon Musk språkade med Donald Trump i ett par timmar på X, natten mot måndagen – och drog en mångmiljonpublik. Musk underströk att det inte handlade om en intervju, utan om en konversation för att visa hur de är och resonerar i ett mer avslappnat sammanhang. Transparent. Förhoppningsvis mer genuint.

Men svenska medier som Dagens Nyheter och Expressen avfärdade dock övningen på sedvanligt manér: inga nyheter framkom, de mäktiga herrarna fick inga kritiska frågor och samtalet försenades på grund av tekniska problem. Och X sägs numera vara ett hopplöst tillhåll för dumhögern.

Annons

Tillåt mig att presentera en avvikande bild och uppfattning.

För många svenskar kan det vara obegripligt att tiotals miljoner amerikaner röstar på Donald Trump. Han är utan tvekan narcissistisk och mobbar ogenerat dem han inte gillar. Dessutom överdriver och ljuger han i parti och minut. Men han ifrågasätter samtidigt det vänsterliberala etablissemanget på ett sätt som tilltalar otaliga konservativa väljare. En del av Trumps åsikter torde lira även i Sverige såsom att det finns två biologiska kön, att skattepengar ska användas så effektivt som möjligt och att de som kommer in i landet ska göra det på laglig väg. Hans protektionism för att göra ”America great again” och abortmotstånd är mer främmande.

”Musk är besjälad av att göra framtiden bättre för mänskligheten.”

Även Elon Musk är en misstolkad figur i svenska medier. Efter att ha följt honom mer noggrant under de senaste åren skulle jag beskriva honom som en omstörtande entreprenör, politiskt lagd åt det frihetliga hållet. Han är mycket resultatinriktad och har blivit en av världens mest framgångsrika och förmögna personer genom att ge sig på högriskprojekt som elbilsproduktion i stor skala, skicka raketer mot Mars och satelliter för att ge höghastighetsuppkoppling till folk i jordens alla hörn, inklusive världshaven.

Musk är besjälad av att göra framtiden bättre för mänskligheten. Med detta samhällsengagemang kom en insikt om hur långt polariseringen har gått i USA och djupt oroad för en ännu mer våldsam framtid köpte Elon Musk Twitter för astronomiska 44 miljarder dollar. Han menar nämligen att det måste finnas ett gemensamt torg för allmän debatt – filterbubblorna och censuren kommer bara att försvåra förbittringen. Musk är också en sann yttrandefrihetsfantast.

Vänstern, som dominerade på Twitter, har inte tagit emot fler högerröster på X med öppna armar, men X har ändå blivit den främsta plattformen för politik. Det är inte en slump att Joe Biden meddelade att han hoppade av som presidentkandidat i ett inlägg på X. Inte i ett tal till nationen, inte i en tv- eller tidningsintervju.

På X finner man också nyheter, analyser, meningsutbyten och invändningar som ingen annanstans. Följer man bra konton blir plattformen oumbärlig för att förstå amerikansk politik – men också att först höra talas om saker eller komma i kontakt med experter, makthavare och politiker.

Självfallet finns också en massa skräp, falsarier och oförskämdheter. Det kommer i paketet med yttrandefrihet.

Akademisk och konstnärlig frihet handlar om att kunna utmana sanningar och normer. Genom historien har nya hypoteser och konst skapat friktion och konflikter. Likaså religionskritik, som kan uppfattas som kränkande. Men utan detta hade inte Upplysningen, reformationen och Västerlandet uppkommit. Och vi behöver vara rädda om vårt pluralistiska samhälle med högt i tak genom att värna yttrandefriheten.

Visst finns det gränser för det acceptabla. Pedofili, våld, förtal och uppvigling ska vara olagligt. Men det är mycket oroväckande att den franske EU-kommissionären Thierry Bretons skickade ett långt förmanande brev till Elon Musk på X några timmar före hans samtal med Donald Trump. För att påminna honom om hans skyldighet att förhindra ”skadligt innehåll”, enligt olycklig EU-lagstiftning som begränsar vad som får sägas och tyckas på sociala medier. Brevet var oförskämt och olycksbådande.

Att staten, EU i det här fallet, använder sitt våldsmonopol för att skapa självcensur och rädsla för att uttrycka sina åsikter är kontraproduktivt. Hur tror ni att människor som är oroade över kulturkrockar i grannskapet reagerar när de som nu i Storbritannien arresteras i sina hem för att de har retweetat inlägg som kan uppfattas som främlingsfientliga? Klyftan mellan eliten/etablissemanget och folket riskerar att öka. Det är tur att det finns personer som Elon Musk som har dra åt helvete-pengar och står emot kraven på censur.

Annons

Elon Musk ställer sig bakom Donald Trumps presidentkandidatur. Men inte för att han är republikan – han säger själv att han är ”moderat demokrat” som gillade Barack Obama – utan för att han har invändningar mot Kamala Harris vänsterpolitik. Musk vill se regelförenklingar, effektivare offentlig sektor, lägre inflation, reglerad invandring och mindre woke. Hans pragmatiska bedömning är att Trump skulle leverera mer av detta än Kamala Harris.

Elon Musk bjöd dock efter samtalet med Trump in även henne till att medverka i ett längre samtal med honom på X. Harris kommer förstås inte att tacka ja – nu när alla politiskt korrekta tyckare placerat X och Musk bland de föraktliga. Men det hade varit bra för såväl USA som demokratin om även Musk och Harris hade kunnat sitta ner och småprata om storpolitiken inför en global miljardpublik.

Vi behöver inte tycka och tänka lika, men livet blir så mycket enklare och lugnare om man åtminstone anstränger sig för att förstå meningsmotståndare.

Annons
Annons
Annons
Annons