Annons

Sofia Nerbrand: Underkänt, Osby. Men Kristianstad är ändå sämst i klassen.

Hässleholms kommun verkar glädjande nog förbättra företagsklimatet en smula.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 18:59 • Uppdaterad torsdag 20:50
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Osby faller som en sten i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Att tappa 154 placeringar och landa på plats 280 av 290 är unikt i undersökningens historia sedan 2001.

Johan Dalén, som är regionchef på Svenskt Näringsliv, tror att det beror på att enkätundersökningarna gjordes kort efter den så kallade Pecorinoaffären, när några lokala företag tvingades stänga efter en på tok för sträng myndighetsutövning av några kommunala tjänstemän i Osby. Lite orättvist, för det finns en synnerligen energisk näringslivsutvecklare i kommunen, enligt Johan Dalén.

”Osby hade faktiskt vänt kurvan uppåt under senare år så förhoppningsvis blir detta bokstavligen bara ett hack i kurvan.”
Annons

Protesterna och skriverierna då – och jumboplaceringen nu – torde sätta ändå mer eld i baken på kommunledningen att förbättra företagsklimatet. Osby hade faktiskt vänt kurvan uppåt under senare år så förhoppningsvis blir detta bokstavligen bara ett hack i kurvan.

Men det förutsätter att toppolitikerna gör sin läxa och verkligen arbetar aktivt med att sätta företagsklimatet högst upp på agendan i kommunen. De kan alltid resa till Östra Göinge för att lära sig mer om hur man gör i praktiken av kommunalrådet Patric Åberg (M) som har lyckats med sin föresats att lyfta sin kommun, även om den tappar några placeringar i år.

Hässleholm har presterat dåligt i många år i Svenskt Näringslivs undersökning. Men för andra året i rad lyfter kommunen sig, i år med 20 placeringar. De får också bättre betyg av företagarna i flera kategorier, bland annat politikernas och tjänstemännens attityder. Så Hässleholms kommunledning har lyckats göra något åt bemötandefrågor i den egna organisationen, vilket är glädjande.

I Kristianstad är det precis tvärtom, tyvärr. Den tidigare så stolta handelsstaden får betydligt mer ris än ros för sitt sätt att hantera entreprenörer och investerare. Kristianstad lyckas med konststycket att falla till den lägsta placeringen någonsin: 252 av 290 i landet. Näst sämst av Skånes 33 kommuner.

Att den största staden i nordöstra Skåne har haft en nedåtgående trend i drygt två decennier är inte bra. Det behövs starka nav i urbaniseringens tidevarv för att skapa tillväxt, och Kristianstad har inte råd att halka efter mer.

Men kommunen klarar uppenbarligen inte av att skapa och behålla goda relationer med näringslivet. Tittar man på företagens svar i enkätundersökningen står det klart att Kristianstads kommun får mest kritik för det som den kan påverka: Politikernas attityder till företagande, dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare och kommunens service och bemötande.

Kommunledningen kan alltså inte skylla på dåliga kommunikationer, låg kompetens hos befolkningen eller brottslighet. I stället handlar det om tankesätt och för lite fokus på näringslivsfrågor inom den egna organisationen, och då stagnerar bygden.

Så här kan det inte fortsätta.

Skuggan faller framför allt på kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) och det är nödvändigt att hon byts ut till en person som har förmågan att verkligen förbättra inställningen till näringslivet. Och locka verksamhet och människor att slå sig ner och satsa i staden med omnejd.

Det är en angelägenhet för alla som bor i vårt hörn av Skåne.

Annons
Annons
Annons
Annons