Annons

Sofia Nerbrand: Vad gör du om kriget kommer till Sverige?

Det otänkbara kan bli verklighet. Det är hög tid att begrunda det nya läget och förbereda sig för det värsta.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 januari 2024 • Uppdaterad 12 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Allvarstider. Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prins Daniel lyssnade på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk vid Folk och Försvars rikskonferens som inleddes i Sälen på söndagen.
Allvarstider. Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prins Daniel lyssnade på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk vid Folk och Försvars rikskonferens som inleddes i Sälen på söndagen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vet du var du ska göra om det blir krig i Sverige? Inte? Då är det dags att börja agera.

Det är det raka budskapet från landets regering och försvarsmakt.

Annons

Det är svårt att ta in efter drygt 200 år av fred, men det råder ingen tvekan om att Rysslands aggressivitet har ändrat hela den säkerhetspolitiska spelplanen. Putin och hans lakejer utmanar den regelstyrda ordningen med sina anfallskrig. Därtill bidrar ny teknik, såsom ansiktsigenkänning, drönare och AI, till att kriget blir alltmer komplext och allomfattande. Man går inte säker någonstans. Det sker också ett tydligt doktrinskifte.

På Folk och Försvars årliga tredagarskonferens i Sälen – där alla som räknas inom försvars- och säkerhetsarbete samlas – satte Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tonen redan på söndagen:

”Det kan bli krig i Sverige.

Jag vill inte i första hand vädja till din rädsla, men däremot till din lägesuppfattning. Jag försöker öppna en dörr, en dörr inte sällan blockerad och belamrad med livets alla vardagliga krav, utmaningar och prövningar. En dörr som för många svenskar kanske varit stängd ett helt liv. En dörr, till ett utfallsrum som möter oss med portalfrågan: Vem är du om kriget kommer?”

Hans klarspråk fick förtjänad spridning. Över en miljon har läst eller sett hans anförande på X. I bästa fall leder det till att människor stannar upp och verkligen planerar för en mörk framtid som förhoppningsvis aldrig blir verklighet.

Har du en alternativ värmekälla hemma? En batteridriven radio? Kontanter, vatten och konserver? Har du preppat så att du klara dig en vecka utan hjälp från samhället? Det är vad du förväntas göra som svensk.

”Tid är vår mest värdefulla ändliga resurs.”

Du kan också anta MSB:s utmaning Sju dagar där du tränas att klara strömavbrott och behålla värmen hemma.

Det finns också möjlighet att anmäla sig till Hemvärnet eller andra frivilligorganisationer för att få en tydligare roll för att försvara vår demokrati. Om du inte redan är krigsplacerad eller har civilplikt.

Ett annat, nog så viktigt budskap, är att tid är vår mest värdefulla ändliga resurs. Det gäller att handla nu – och ibland efter eget huvud. Det håller inte att skjuta beredskapen på framtiden, utan det är bättre att påbörja och göra halvdant än att inte göra något alls.

Sveriges stuprörstänk och utredningsvurm får inte bli en hämsko. Tyvärr har vi en kultur inom många förvaltningar att det är värre att göra fel än ingenting alls, och så kan vi inte fortsätta ha det. Offentliganställda behöver ta initiativ där de sitter och göra vad de kan inom lagens ramar. Det säger ministern för civilt försvar rakt ut.

Annons

Det som håller Carl-Oskar Bohlin vaken om nätterna är att arbetet går för långsamt. Detsamma gäller Micael Johansson, verkställande direktör och koncernchef för försvarskoncernen SAAB, som också talade på Folk och Försvar. Gör vi tillräckligt och snabbt nog?

Micael Johansson påtalade att europeisk försvarsindustri måste öka tempot ordentligt för att kunna hålla den ryska krigsekonomin stången. Målet är att vi i väst ska vara så starka att Ryssland avhåller sig från att ge sig på oss. Men det räcker inte längre: Vi behöver vara förberedda på att använda våld för att försvara oss om vi blir anfallna. Och då kunna hålla motståndaren stången över tid och på alla områden. Försvaret av Sverige börjar inte längre vid vår landsgräns, utan vid den ryska gränsen. Kriget kommer även att utkämpas i rymden, på nätet och under havsytan.

Så nog har vi skäl att sätta igång att förbereda oss. Det gäller inte bara befolkningen. Regeringen behöver trots de ökade anslagen avsätta betydligt mer pengar till försvaret redan nu och ÖB behöver hitta genvägar och skapa nya samarbeten för att spara tid. Plus att Natomedlemskapet är existentiellt.

Annons
Annons
Annons
Annons