Annons
Nyheter

Badrenoveringar för miljarder väntar kommuner

Ekonomi • Publicerad 18 februari 2021
Högdalens simhall i Stockholm byggdes i början av 1970-talet och genomgår nu en stor renovering. Arkivbild.
Högdalens simhall i Stockholm byggdes i början av 1970-talet och genomgår nu en stor renovering. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

300 offentliga badhus runtom i Sverige behöver renoveras de kommande tio åren, skriver Dagens Samhälle. Enligt organisationen Svenska badbranschen landar totalkostnaden på över 40 miljarder kronor.

Majoriteten av badhusen byggdes på 1950-, 1960- och 1970-talen. Många av dem har varit i drift över 40 år, vilket innebär ökande underhållskostnader.

Annons

Efter att mindre kommuner slogs ihop vid en reform på 1970-talet, har vissa kommuner i dag fler än ett badhus. Det innebär stora kostnader och i kommuner med sämre ekonomi har badhusen skapat politisk debatt, eftersom finansieringen är svår för dem att klara.

Att renovera eller bygga nytt kan kosta flera hundra miljoner kronor. Ett badhus som ska hålla i 20 år kostar 27 000 kronor per kvadratmeter att renovera. Att bygga nytt kostar 35 000 kronor per kvadratmeter, enligt Svenska badbranschens beräkningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons