Annons

Corona: Nytt dödsfall på ännu ett boende i Kristianstad

Ytterligare en coronasmittad person har avlidit på ett äldreboende i Kristianstad. Nu handlar det om ett andra boende som drabbats av smittan.
Kristianstad • Publicerad 24 april 2020
Rollator på ett äldreboende. Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Totalt åtta personer har nu avlidit på äldreboenden i Kristianstad till följd av covid-19.

Det är ytterligare ett dödsfall sedan förra veckan. De sju tidigare dödsfallen har inträffat på samma äldreboende, men det åttonde har inträffat på ett annat äldreboende.

Annons

– Vi hade en person på ett annat boende som testades positivt och som nu tyvärr har avlidit, säger Camilla Gärdebring, chef för omsorgsförvaltningen.

I onsdags konstaterades att coronasmitta fanns på tre äldreboenden i Kristianstads kommun. På fredagen är det två boenden till följd av det senaste dödsfallet.

Camilla Gärdebring, chef för omsorgsförvaltningen.Foto: Lasse Ottosson

56 personer på äldreboenden har hittills testats. Totalt är det 17 personer som har testats positivt för covid-19. Av de 17 har åtta avlidit och två är friskförklarade.

Finns det fler smittade på boendet där det senaste dödsfallet har inträffat?

– Nej, där finns inga andra smittade, säger Camilla Gärdebring.

Har man testat de andra som bor på det boendet?

– Nej, i Region Skåne testas bara personer med symtom.

Det var i slutet av mars som det första dödsfallet inträffade på ett äldreboende i Kristianstad och där personen efteråt testades positivt för covid-19. Ytterligare sex personer har därefter avlidit på samma boende där även personal har konstaterats smittade.

Även om smittan nu har spridits till fler boenden jobbar man enligt samma rutiner som tidigare som innebär att personer som insjuknar isoleras och att friska har rätt att röra sig på boendet men uppmuntras att stanna på sina rum.

– Boendena med smitta har en särskild situation att jobba med. På övriga enheter pågår nu samtidigt ett mer förberedande arbete utifrån om det här skulle hända även i andra delar av verksamheter.

Annons

Förutom att de boenden med konstaterad smitta har en ansträngd situation är det nu även ett ansträngt läge inom omsorgens hälso- och sjukvårdsverksamhet, berättar Camilla Gärdebring.

– Vi har en hög belastning på våra sjuksköterskor som tar emot mycket frågor, gör bedömningar av symtom och även jobbar med råd och stöd. Här är det svårt med bemanningen. Vi har inga vikarier att tillgå, eftersom det krävs legitimation är vikarietillgången begränsad.

Hur löser ni det i dagsläget?

– Vi får prioritera i arbetsuppgifterna.

Här saknas innehåll

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons