Annons

”Det finns ingen bot. Antingen har man haft det eller så får man ett vaccin.”

Vi har gått in i det nya normala och det är bara att vänja sig vid coronan. För det finns ingen bot. Antingen har man haft det, eller så får man ett vaccin, säger Alf Jönsson. Han är regiondirektör i Skåne och har jobbat i över 100 dagar i krisledningen.
Kristianstad • Publicerad 23 juli 2020
Alf Jönsson visar kurvorna över antal inlagda på sjukhus i de tre storstadsregionerna. Skåne sticker ut – positivt – och han tackar alla regionanställda för det.Foto: Clifford Johansen

Som regionens högste tjänstemän är det han som ansvarar för att de flesta politiska beslut verkställs, att alla utredningar som politikerna beställer blir gjorda, och att alla mål som finns om allt från vårdköer och vårdgarantier till minskade dödstal på sjukhusen ska bli verklighet.

Mitt i allt detta ordinarie kom då coronakrisen under vintern. En pandemi som ingen riktigt förstod omfattningen av. Men i Region Skåne gick man ganska fort upp i krisledningsläge.

Annons

– Redan den tredje februari bildade vi en regional stab, som såg över riktlinjer, vårdprogram och började kolla våra lager. Vi inventerade överallt, pang, pang, pang, vad behöver vi och vilken riktning ska vi gå i, säger Alf Jönsson.

Men hur vet man det?

– Vi har flera gäng som sitter och räknar och gör prognoser för att beräkna vårdplatser, som ett exempel. Vi har ett gäng som sysslar med statistik utifrån olika perspektiv. Sen har vi ett gäng matematiker som räknar ur olika modeller. Utifrån fakta så blir det underlag för beslut.

– Därför begär vi tusen underlag och pratar med tusen personer, och försöker aggregera. Sedan måste någon ta besluten, och det är mitt uppdrag att ta ansvar, och då tar jag det ansvaret och de besluten.

Här saknas innehåll

– Den strategi vi la upp baserades på vad Folkhälsomyndigheten sa från början, att vi måste skydda de äldre. Då la vi mycket kraft tidigt i Skåne på vårt smittskydd och på primärvården och stöttade kommunerna, säger Alf Jönsson och fortsätter:

– Vad många inte vet är att den 10-17 mars hade vi fler smittade i Skåne än i Stockholm. Men där vi tog vi en rad beslut väldigt snabbt. Vi stängde operan, vi införde besöksförbud och hade möte med kommunerna om att göra detta i äldrevården, vi förbjöd resor och verksamhetsbesök i regionen.

Fanns det inga planer på att tillåta operan med 499 besökare? Då var det tillåtet med folksamlingar upp till 500 personer.

– Nej, det fanns inte på kartan. Sånt är bra trams. Operan och Folktandvården tog ett stort ansvar och stängde tidigt.

Hur var det med kommunerna, någon som var emot besöksförbud i äldreboenden?

Alf Jönsson tittar upp och döljer ett litet leende:

Annons

– Jag har inte varit otydlig med vad vi anser i frågan.

”Jag har inte varit otydlig med vad vi anser i frågan” säger Alf om hur han motiverat kommunerna att införa besöksförbud på äldreboenden.Foto: Clifford Johansen

Alla insatser som gjordes med primärvård, äldreboenden och liknande följdes också upp. Regionen har haft möte med kommunerna i Skåne och Länsstyrelsen varje vecka, där de diskuterat material, informations- och kommunikationsfrågor.

– Jag har försökt förmedla de budskap vi har och de argument vi tagit fram.

Det har också blivit olika kampanjer. Många minns när regionen började prata om att hålla sju falaflars avstånd.

Uppmaningar om att hålla avstånd under covid-19 pandemin.Foto: Region Skåne

– Vi insåg tidigt att den stora skillnaden kan skåningar göra själva, om vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Däribland att hålla avstånd. Då ville jag ha något som gjorde att folk kom ihåg det.

I samråd med vissa kommuner blev det senare mer exempel. Allt från göingegetter i Broby till Epa-traktorer i Örkelljunga, för att symbolisera avstånden.

Här saknas innehåll

Det fanns även ett stort behov av information. Skånes hemsida och sociala medier blev en kommunikation utåt. Bara på Facebook har de nära 100 000 besökare om dagen, vilket är en halvering mot i april när det var som hetast. Under maj månad har vissa inlägg vistats 2,6 miljoner gånger.

– Vi har också en Skånesida på 1177.se. Där följer vi sökorden, de blir underlag till beslut och slutsatser. Nu ser vi exempelvis att covid hamnar på sjunde plats, corona tolfte och hosta 20:e plats. Vilka slutsatser drar vi av detta? Det jobbar våra experter med. Vad behöver vi göra om vi inte får till beteendeförändringar?

Ett budskap på danska från Alf Jönsson, regiondirektör, under en pressträff med Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

För trots att reseförbudet luckrats upp, så pågår smittspridningen fortfarande.

– Vi vet inte om det kommer en andra våg. Det pågår en debatt om tester. Den stora betydelsen är äldreomsorgen och kampen där. Det gäller att våra kommuner lyckas klara äldreomsorgen.

Annons

Hur blir det då i sommar, när det kommer många unga som ska vikariera i äldrevården?

– Jag är övertygad om att kommunerna tar detta på största allvar och ser till att alla är välutbildade i dessa frågor.

– Men vi har myntat begreppet ”det nya normala”, för denna prövning kommer att vara något vi måste leva med under en lång tid. Läget från den akuta fasen till denna kommer att hålla i sig året ut. Därför måste vi hjälpas åt, alla måste hålla avstånd. För det finns ingen bot. Antingen har man fått det eller så får man ett vaccin.

Alf Jönsson betonar att det finns ingen bot. Bara ett vaccin – som ännu saknas – eller att man själv smittas och blir immun.Foto: Tommy Svensson

Trots allt har det gått bättre i Skåne än i många andra regioner i Sverige. Alf Jönsson kan inte nog understryka att detta beror på alla fantastiska medarbetare inom Region Skåne och inom all vård, även den kommunala. Och skåningarna själva.

– Alla anställda har gjort allt de kan för att styra mot våra mål, för att klara det samhällsuppdrag vi har. Det är helt makalösa medarbetare. Vårt jobb är att rädda liv, och det är en rätt bra motivation. Det gör att det känns otroligt meningsfullt.

Men Skåne har också fått hjälp. Alf nämner att många företag hört av sig och kommit med kreativa idéer.

– Nu har vi ett skånskt företag som gör 100 000 visir i veckan. Ett annat som vi lagt enorma beställningar på plastförkläden hos. Perstorp och Absolut hjälper till med desinfektionsmedel och handsprit.

– Jag tror att det bäddar för att vi även i fredstider ska kunna få leveranser från företag som ligger i vår närhet. Vi kan se över våra lager och förråd. Men de måste bli omsättningsförråd, så inget ligger och blir gammalt. Men dilemmat var att den förbrukning vi normalt hade under ett års tid gick åt på några veckor. Men vi omfördelade, skaffade hem material och hittills har vi kunnat klara vårt uppdrag.

Hur är det då med ekonomin i Region Skåne?

– De stora utmaningarna är att vi tappat intäkter, från kulturen, vården, Folktandvården och kollektivtrafiken, samt har lägre skatteintäkter. Samtidigt har vi betydligt högre kostnader. Mitt i detta måste vi vara aktsamma om skattebetalarnas pengar. De får inte vimsas iväg på något onödigt. Det är en balansgång att fatta kloka beslut när de behövs, som ordna hem mer läkemedel. Men varje krona har tjänats in av någon, då är vårt uppdrag att vara försiktiga med dessa, de behövs för att vi ska fullfölja vårt uppdrag.

Fakta

Besluten i kampen mot coronan

Januari:

27: PM om vårdhygieniska riktlinjer.

30: WHO klassar coronavirus som internationellt hot mot hälsan

Februari:

1: Folkhälsomyndigheten (FHM) klassar covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

3: Regional stab bildas, som genomför översyn av riktlinjer och vårdprogram samt säkerställande av tillgång till relevant skyddsutrustning.

4: Samlingssida på Skane.se med länkar och intern vårdgivarinformation.

4: Första affischen med information om corona, med hänvisning till FHM.

6: Särskilda PM för smittstädning och städpersonal utfärdas.

11: Inventering av isoleringsrum i Skåne + beslut om skyddsutrustning utanför ordinarie kanaler i regionalt lager.

17: Regiondirektören (RD) ger uppdrag om påfyllda lager.

18: Inventering av skyddsutrustning.

24: Beredskapslager för skyddsutrustning inrättas.

24: Första provtagning för covid-19 görs i Skåne.

25: Beslut tas om att covid-relaterade kostnader ska öronmärkas

26: RSKS, Region Skånes krisledningsstab, sätts in.

28: Tält börjar sättas upp utanför sjukhusen för provtagning.

28/2: RD-beslut till RMKL (Region Skånes medicinska krisledningsstab) och Smittskydd Skåne om att leda det operativa och strategiska arbetet kring covid-19.

Mars:

2: RMKL fattar inriktningsbeslut för hantering av covid 19.

2: Start för dagliga pressbulletiner om covid-läget och relaterade nyheter.

3: Första konstaterade fallet i Skåne. Intensiv smittspårning aktiveras.

3: Länsstyrelsen inför samverkanskonferenser med region och kommuner.

4: Kriskommunikationen aktiveras.

5: Informationsinsatser görs. ”Tvätta händerna”- film börjar rulla på bussar och tåg.

10: RD-beslut om restriktioner för möten, resor utbildningar och verksamhetsbesök.

11: WHO utlyser pandemi.

11: Regionen inrättar en personalpool. Förstärkning av läkarstöd för att hjälpa kommunerna. Utökade utbildningsinsatser för att stödja kommunerna.

12: Besöksförbud införs för alla vårdinrättningar i regionen.

12: Malmö Opera och Skånes dansteater ställer in verksamheterna.

13: Möte med Malmö stad om besöksförbud på äldreboende.

13: FHM inleder ny fas för arbetet, minskning av antalet smittade istället för att få stopp på smitta.

14: Danmark stänger sina gränser för inresande.

15: Ny inriktning för provtagning av misstänkta covid-19 fall.

16: Medicinsk samordningsgrupp startar. Almi Skåne får miljoner av regionen för att hjälpa företag.

16: Videobesök och distansmonitorering införs. Hembesöksteam startas.

17: Första tendens till minskat inflöde av remisser och att patienter avbokar besök och operationer.

18: Beslut om att kritiska verksamheter ska jobba varannan helg.

19: Vårdcentraler förstärker och avlastar 1177 på telefon som är nedringda. 1177 utökar bemanningen.

19: Folktandvården stänger ner och utför bara akut tandvård.

20: Självskattningstest införs till befolkningen på coronatest.skane.se

23: Närakuten i Simrishamn stängs och personalen hjälper Ystads akutmottagning.

23: Arbetsgrupp Materialförsörjning bildas. Har till slutet av maj hanterat tusen erbjudanden om material.

24: Skånetrafiken inför provtagningsresor för serviceresenärer.

24: Företagsakuten startar tillsammans med ALMI Skåne och Business Region Skåne.

24: ”En kram på distans” lanseras. Kampanj i sociala medier och på Skånetrafikens skärmar.

25 mars. Skånetrafiken tar beslut om ensamresor i serviceresor.

27: En svensk tvättbjörn lanseras. Dras in efter kritik från Beredskapsmuseet.

27: Sjukvårdsmodulen i Helsingborg, som Försvarsmakten byggt upp, invigs.

April:

1: Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande tar beslut om att den offentliga primärvården har ett samordningsansvar.

1: Folktandvården inrättar mobila team för akut tandvård.

2: RD-beslut om att regionen har en grupp för materialanalys

3: RD-beslut om att gå upp till steg 2 i eskaleringsplanen. Det finns totalt 6 steg.

3: Sven Melander deltar i informationskampanjen ”En kram på distans”.

6: Möte om skyddsutrustning i kommuner.

7: Utbildningsakut införs för permitterade

8: Rd-beslut om mer distansarbete i regionen.

9: Tre ambulanser från Försvarsmakten bistår Skåne. En placeras i Kristianstad.

9: Försvarsmaktens sjukvårdstält med fler IVA-platser har satts upp utanför Helsingborgs sjukhus.

14: En sida med lägesbild publiceras på skane.se med bland annat kommunuppgifter.

14: Fler informationsinsatser för minskad smittspridning. Barnversionen av en kram på distans med Tvättbjörne lanseras på flera språk.

Maj:

1: Omställningscheckar delas ut till små och medelstora företag

4: Skånska kommuner hjälper till i en informationsinsats för att minska smittspridningen. Vi uppmanas hålla två göingegetters avstånd.

6: Regionen utökar möjligheter att ta gynekologiskt cellprov hemma.

7: Regionen börjar testa personal i kommunal vård och omsorg

8: Beslut om utökad testning av skyddsutrustning.

12: Krisledningsstaben avslutas och stabsarbetet fortsätter i RMKL, regional medicinsk krisledning.

20: MKB går ut med en kram på distans på olika språk till 24 500 hushåll, cirka 60 000 malmöbor.

22: Försvarsmaktens ambulanser avslutar sina uppdrag i Skåne

Juni:

1: Personal med symtom inom räddningstjänst och polis börjar testas på de skånska vårdcentralerna.

3: Region Skåne har börjat med antikroppstestning, för vissa personer. Främst sjuka, sjukvårdspersonal, gravida och blodgivare.

5: Besked kommer om att alla i Skåne som har symtom på covid-19 kan få testa sig.

6: Event in Skåne lanserar Evenemangshjälpen.

11: Överenskommelse mellan SKR och regeringen om att allmänheten ska få testa sig.

16: Regionen lanserar nya stödpaket till företag.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons