Annons

Få äldre i Skåne smittas av covid-19

Endast ett fåtal av de äldre som provtagits för covid-19 i Skåne har visat sig bära på smittan. Men det finns en ökad oro inför hösten.
Skåne • Publicerad 31 juli 2020
Allt färre äldre har konstaterats smittade av covid-19 i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt 140 personer har konstaterats smittade av covid-19 förra veckan i Skåne och på den stabila nivån har det legat under de senaste veckorna. Av de 140 är endast sex personer över 70 år.

– Jämfört med tidigare så är antalet smittade på en lägre nivå än under våren. Det är glädjande att så få äldre har drabbats eftersom att de tillhör en riskgrupp, säger Maria Wogensen, pressekreterare på Region Skåne.

Annons

– Det är bra att vi har fått ned smittspridningen i Skåne på sådana nivåer som möjliggör en mer allmän smittspårning. På så sätt kan vi vidta åtgärder för att förhindra vidare smittspridning och tidigt bryta smittkedjor, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Här saknas innehåll

Över 6 000 prover togs under förra veckan. Provtagningen har ökat kraftigt sedan våren, men minskat nu i semestertider. Det är sedan början av juli möjligt för skåningar att beställa egna tester av covid-19 ifall man känner av symptom på sjukdomen.

Samtidigt är det färre som behöver uppsöka sjukhusvård på grund av covid-19. Endast tolv personer vårdas, varav två på intensivvård. För att fortsätta förhindra smittspridningen vill Region Skåne uppmana att hålla avstånd och tvätta händerna.

– Vi vet att det är de äldre som drabbas hårdast av sjukdomen, därför är det oerhört viktigt att de särskilda boendena fortsätter att följa de basala hygienriktlinjerna och att man som anställd stannar hemma så fort man känner sig det minsta lilla sjuk, säger Eva Melander.

En viss oro finns däremot inför hösten, ifall skåningarna inte fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Sommaren med skollov och semester har gjort det lätt för oss att hålla distansen och undvika trånga utrymmen. Den stora utmaningen blir till hösten, när semestrarna och skolloven tar slut. Då är det allas ansvar att fortsätta undvika trängsel, stanna hemma när man uppvisar minsta symtom, tvätta händerna ofta och nysa och hosta i armvecket, säger Eva Melander.

Fakta

Fall av covid-19 i Skåne vecka 30

Nya konstaterade covid-19-fall: 33

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 3692

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 4

Rapporterat antal avlidna med covid-19: 269

Här saknas innehåll

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons