Annons

Fler inlagda på CSK för covid

Coronasiffrorna fortsätter att öka markant. Nu är det lika många inlagda på CSK för covid-19 som det var tidigt i somras och sjukhuset förbereder sig nu på att ta emot ännu fler.
Kristianstad • Publicerad 20 oktober 2020
Fler testas och fler får bekräftat att de har covid-19 i Skåne. Nu börjar även fler bli inlagda på sjukhus igen.Foto: Ole Berg-Rusten

Andelen med covid-19 har helt klart ökat i Skåne under de senaste tio dagarna. Det har också medfört att fler blivit inlagda på sjukhusen.

På Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) är det numer åtta personer inlagda. Man får gå tillbaka till försommaren för att hitta lika många fall med inlagda – under långa perioder har det varit noll – för covid-19.

Annons

Andra sjukhus hålls medvetet covid-fria för att operationer och annan planerad verksamhet ska kunna utföras där. Dit hör exempelvis Ystad och Hässleholm.

– Men det är ingen medveten strategi att styra covid-19 till CSK, så jag tror inte att ökningen hos oss har att göra med att man vill hålla de mindre sjukhusen covid-fria, säger Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

Där förbereder de sig nu på att ta emot ännu fler patienter. I det ingår bland annat att de ser över en rad olika saker och rutiner, som vårdplatser, bemanning, provtagningsrutiner och så vidare.

Här saknas innehåll

Totalt finns det nu 24 personer inlagda på skånska sjukhus för covid, varav 2 på intensivvårdsavdelningen i Lund. Resterande finns i Malmö (10), Helsingborg (3) och Trelleborg (1).

Samtidigt har 315 nya fall upptäckts det senaste dygnet. Det är omkring dubbelt så många som hittills upptäckts under ett dygn i oktober månad.

Den senaste månaden har genomsnittligt antal fall de senaste sju dagarna ökat från 38 till 117. Och antalet fall per 100 000 invånare har ökat från 20 till 59.

Inte så konstigt då att smittskyddsläkaren Eva Melander under måndagen gick ut och sa:

– Det är en mycket oroväckande utveckling. Jag vill verkligen understryka vikten av att alla följer de rekommendationer vi har. Det handlar om att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna ofta och avstå från att träffa andra när man har symtom. Kan man jobba hemifrån är det bra, likaså att tänka på att hålla avstånd om man behöver åka med kollektivtrafiken.

Totalt antal fall i Skåne hittills är 7 438, och 284 har avlidit.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons