Annons

Inget extra stöd till eliten i styrets förslag: ”Inget att sticka under stol med”

Coronakrisen sätter djupa spår i idrottsföreningarnas ekonomier. I en debattartikel i Kristianstadsbladet föreslår nu styret i Kristianstads kommun ett tredubbelt aktivitetsstödet till föreningarna under 2020.
Men något extra stöd till elitföreningarna blir det inte.
– Å andra sidan är det de stora föreningarna som har störst ungdomsverksamhet, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Idrott/Kristianstad • Publicerad 23 april 2020

Än så länge har stödet till idrottsföreningarna från Kristianstads kommun bara rört sig om fria avbokningar och anstånd med fakturor. Bladetsporten har tidigare skrivit om att kommunen nobbat alla önskemål om fria hyror och andra former av stöd. En hållning som också kritiserats av bland andra Therese Sturesson, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men nu vill det lokala styret (M, L, C och KD) tredubbla aktivitetsstödet till föreningarna under 2020. Det skriver man i en gemensam debattartikel som undertecknats av Peter Johansson (M), Pierre Månsson (L), Karl Gemfeldt (C) och Christina Borglund (KD).

Annons

Kommunalrådet Pierre Månsson säger till Bladetsporten att det extra aktivitetsstödet i första hand riktar sig till barn- och ungdomsidrotten.

– Många har det tufft i föreningslivet just nu. Vi får mycket frågor om hyresnedsättningar, men vi är inte så glada i den lösningen för det slår mot dem som har egna anläggningar. Med ett höjt aktivitetsstöd kvittar det om man tillhör stad eller land, om man är en liten eller stor förening, om man hyr av kommunen eller driver en egen anläggning, säger Månsson.

Samtidigt är det i stor utsträckning elitföreningarna som drabbas hårdast av krisen?

– Å andra sidan är det de stora elitföreningarna som har störst ungdomsverksamhet. Men det är inget att sticka under stol med att vi har svårt att ge stora extrastöd till elitföreningarna, utan det är barn och ungdomar som vi riktar oss mot.

Enligt Månsson landar det totala stödet på sex miljoner kronor.

Aktivitetsstödet grundas på antal aktivitetstillfällen och deltagare. Och med tanke på att coronakrisen i många fall innebär att barn- och ungdomsverksamheten måste skäras ner, vill kommunen att att stödet grundar sig på siffrorna från både 2019 och 2020.

– Men i huvudsak är det 2019 års siffror man kommer att gå på. Annars kommer det att slå snett.

Peter Johansson (M), Pierre Månsson (L), Christina Borglund (KD) och Karl Gemfeldt (C).Foto: Fotomontage

Pierre Månsson säger att styrets förslag ska ses som ett svar på de diskussioner som funnits om stöd till idrotten. Men några sänkta hyror är det fortfarande inte tal om, trots att kommunen sänkt hyrorna för en del företag i kommunen.

– Men bara inom vissa branscher. Vad gäller företag får vi som kommun inte stötta hur som helst, säger Månsson.

Men ni hade ju kunnat ta ett eget initiativ och även stötta föreningarna på samma sätt?

Annons

– Ja, men om vi skulle låta alla våra föreningar ha gratis hyra resten av året hade det rört sig om tre miljoner kronor, nu ger vi sex miljoner i stället. Ett dubbelt så stort stöd.

Samtidigt hade det väl gått att göra både ock, att öka aktivitetsstödet och sänka hyrorna?

– Men det finns ju gränser även i den kommunala budgeten.

Styrets förslag ska förhandlas med samtliga partiers gruppledare på fredag. Pierre Månsson förväntar sig att en majoritet står bakom förslaget, som då kan klubbas i kommunstyrelsen i maj och i fullmäktige i juni.

Normalt sett kan föreningarna ansöka om aktivitetsstöd för den 1 januari-30 juni senast den 25 augusti, men om det blir samma datum med det utökade stödet är inte bestämt.

– Vi tror att när coronaskiten är avklarad så kommer föreningslivet ha en ännu viktigare roll än tidigare. Och när det gäller de praktiska detaljerna så kommer vi att lösa dem så småningom, säger Pierre Månsson.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons