Annons

Julbeskedet: Högst åtta personer

Råden för hur du bör minska smittriskerna i jul är klara.
– I år kan inte julen bli som vanligt, säger statsminister Stefan Löfven (S)
Politik (TT) • Publicerad 8 december 2020
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Julbeskedet presenteras av Löfven på en pressträff där även socialminister Lena Hallengren (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson deltar.

– Julen är en tid när man vill vara tillsammans, julen är en tid för närhet säger Löfven.

Annons

– Men i år kan inte julen bli som vanligt.

Här saknas innehåll

Inte förbättrats

Löfven uppger att smittläget inte förbättrats. Därför ligger normen om att samlas högst åtta personer kvar.

Situationen har inte förbättrats, signalerna från flera håll i landet är oroande, enligt statsministern.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar för att bidra till att Sverige inte går in i det nya året med ökad smittspridning utan tvärtom, det är vårt gemensamma ansvar. För alla, och jag menar verkligen alla, gäller sunt förnuft, stor försiktighet och eget ansvar, säger Stefan Löfven.

Han uppmanar alla att fira julen med en mindre krets människor, att inte träffa nya kontakter och att helst träffa människor utomhus.

Fortsatt allvarligt

– De nya föreskrifterna innebär att du är skyldig att följa dem. Du ska hålla avstånd, du ska stanna hemma om du är sjuk, säger socialministern Lena Hallengren (S).

– Läger är fortsatt allvarligt i vårt land, vi har fortfarande en omfattande smittspridning, risken är stor för en ökad smittspridning under helgerna, det kan sluta riktigt illa, säger generaldirektör Johan Carlson.

– Ta inga onödiga risker, säger han.

Det allra bästa är att fira jul i den bubbla man levt i under en längre tid. Men om man ska träffa mormor så ska man inte "hoppa runt till andra", framhåller han.

– Åker man till någon annan så skapar man en ny krets man umgås med, det är inte rimligt att hoppa mellan olika familjer som man normalt gör, säger Johan Carlson.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons