Annons
Nyheter

Knivar vanligast bland kriminella som befattar sig med narkotika – men förekommer även på skolor

Enligt kommunpoliserna i länet förekommer knivar och andra farliga föremål oftast bland kriminella som befattar sig med narkotika.
Men i vissa fall hittas knivar bland skolungdomar.
– Man måste vara medveten om vad det kan innebära att ha med sig en kniv till en allmän plats, säger George Nilsson, kommunpolis i Karlshamn och Olofström.
Blekinge • Publicerad 30 oktober 2021
Antalet anmälda knivbrott i Blekinge har ökat med drygt 38 procent de senaste åtta åren. Kommunpoliserna George Nilsson och Katarina Johansson delar med sig av lägesbilden ute på fältet, i väst respektive öst.Foto: BLT/TT

Antalet anmälda brott mot knivlagen har ökat med nästan de dubbla mellan 2013 och 2020 sett över hela Sverige. Även om siffran är lägre i Blekinge (+38,1 procent under samma tidsperiod) är länet inget undantag.

Så ser kommunpoliserna på läget just nu:

Östra Blekinge

Katarina Johansson, kommunpolis i Karlskrona och Ronneby, berättar om lägesbilden i öst.Foto: Charlotte Nilsson
Annons

Katarina Johansson, kommunpolis i Karlskrona och Ronneby, upplever att allt fler knivar och andra farliga föremål förekommer runt om i kommunerna.

– Det känns som att det har ökat, absolut, säger hon.

Har du någon teori om varför?

– Det är ganska vanligt på personer som på något sätt håller på med narkotika, vilket också har ökat. Och av narkotika kan man bli ganska så nojig, säger Katarina Johansson.

Hon syftar på att den som befattar sig med narkotika ofta lever under otrygga omständigheter.

– Det är till exempel inte ovanligt att man blir skyldig folk pengar. Så det kan vara att man bär det för sin egen trygghet, av rädsla och oro.

En av riskerna med att fler bär kniv eller andra farliga föremål på allmän plats, såsom ute på stan eller i lokaltrafiken, är att ett faktiskt vapen finns tillgängligt och kan plockas fram. Vid såväl planerade som oplanerade situationer.

Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott. Vore det en bra idé?

– Det tycker jag absolut. Det händer inte så mycket i dag om någon har en kniv på sig. Vi tar den givetvis och förverkar kniven, sedan blir det lite dagsböter. Men det ska kosta mer, säger Katarina Johansson och trycker på riskerna med att knivar florerar ute på gator och torg.

Straffen för brott mot knivlagen har inte ändrats på 20 år. Den strängaste påföljden uppgår i dag till ett års fängelse, om brottet bedöms vara grovt. Men den i särklass vanligaste påföljden är, som Katarina Johansson poängterar, dagsböter. Beloppet baseras på förbrytarens inkomst.

Västra Blekinge

George Nilsson, kommunpolis i Karlshamn och Olofström, berättar om lägesbilden i väst.Foto: Lena Ehring
”När folk bär kniv och är påverkade är det lättare att någon blir allvarligt skadad. Det är lätt hänt, om någon är påverkad och hamnar i en konfliktsituation, att denne agerar för att den tror att någon annan ska göra någonting mot den.”
George Nilsson, kommunpolis i Karlshamn och Olofström
Annons

George Nilsson, kommunpolis i Karlshamn och Olofström:

– Vi märker att många av de kriminella aktörerna som vi jobbar med har kniv, eller andra saker, på sig.

Han delar bilden av att personer som befattar sig med narkotika inte sällan utrustar sig, i syfte att kunna försvara sig.

– Oftast har man det för att skydda sig själv, vilket många av de vi träffar själva uppger. Man rör sig i miljöer med individer som kanske inte alltid är så trevliga.

Droger och knivar är dock en kombination som inte bara utsätter de kriminella själva för en risk. Det händer lyckligtvis sällan, men i värsta fall kan även allmänheten drabbas.

– Risken finns, vilket vi har sett runt om i landet. När folk bär kniv och är påverkade så är det lättare att någon blir allvarligt skadad. Det är lätt hänt, om någon är påverkad och hamnar i en konfliktsituation, att denne agerar för att den tror att någon annan ska göra någonting mot den.

Kommunpolisen framhåller samtidigt att det inte enbart är kriminella som bär kniv.

– Vi vet att i bland bär ungdomar kniv, till exempel i skolan, för att de upplever sig vara otrygga. Man måste vara medveten om vad det kan innebära att ha med sig en kniv till en allmän plats. Det kan innebära att man blir misstänkt för brott mot knivlagen. Och risken finns att man hamnar i en konfliktsituation där en kniv plockas fram, med väldigt allvarliga konsekvenser som följd.

Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott. Vore det en bra idé?

– Det får andra ta beslut om. Vi jobbar utifrån de rådande lagstiftningar som finns, säger George Nilsson. Utan att förespråka varken det ena eller det andra framhåller han samtidigt att en skärpning av en lag inte automatiskt innebär en förbättring, ur ett bredare perspektiv.

Annons

– Blir det hårdare lagar kring vissa saker, så kan det förändra på andra sätt.

Det innebär knivlagen

– Du får inte bära kniv på allmän plats, säger Katarina Johansson och påpekar samtidigt att det finns undantag.

– De enda som får göra det är de som använder kniv i sin yrkesroll, som snickare eller elektriker.

Den som ska ut och fiska, plocka svamp eller ägna sig åt någon annan fritidsaktivitet får inte ha kniven lättåtkomlig på allmän plats.

– Om man till exempel sitter i bilen kan man ha en kniv i kofferten, beroende på vad man ska i väg och göra. Men den får inte vara lättillgänglig.

Fakta

Lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

1 § Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.

Förbudet i första stycket gäller inte, om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.

Stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft (springstiletter eller springknivar) får inte innehas av personer under 21 år. Lag (2000:148).

2 § Knogjärn, kaststjärnor eller andra sådana föremål som är särskilt ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa samt springstiletter eller springknivar får inte överlåtas till personer under 21 år eller saluhållas. Lag (1990:413).

3 § I fråga om vapen och andra föremål som vapenlagen (1996:67) är tillämplig på gäller föreskrifterna där i stället för denna lag.

Lag (1996:69).

4 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 1 eller 2 § skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

I ringa fall döms inte till ansvar.

Om brottet är grovt, döms till fängelse i högst ett år.

Lag (2000:148).

5 § Knivar eller andra föremål som innehafts i strid mot 1 § eller som överlåtits eller saluhållits i strid mot 2 § skall förklaras förverkade, om det inte är uppenbart oskäligt. Lag (1990:413).

Källa: Riksdagen.se

Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons