Annons

Larmet från sjukhusen: Allt färre söker akut vård i coronatider – "Vi har kapacitet"

Antalet akutpatienter fortsätter att minska. Men när patienterna väl söker vård är de sjukare än de var tidigare.
Skåne • Publicerad 22 april 2020 • Uppdaterad 23 april 2020
Rasmus HavmöllerFoto: Mattias Lundvall

Samtidigt som sjukvården förbereder sig för att kunna ta emot betydligt fler covid-patienter, ser man hur andra patientgrupper söker vård i betydligt mindre grad än tidigare.

Under mars till mitten av april 2019 registrerade Region Skåne 275 besök för akut hjärtinfarkt. Under motsvarande period i år var siffran bara 90. Det totala antalet läkarbesök på Skånes akutmottagningar var under dessa vårveckor förra året cirka 94 000 – att jämföra med cirka 35 000 i år.

Annons

– Vi ser ett minskat vårdsökande. Vår personal upplever också att när patienter väl söker är de mer sjuka och i ett senare skede än vanligt. Det gäller till exempel för diabetiker, säger Rasmus Havmöller, regional chefsläkare i Region Skåne.

Vad denna kraftiga minskning beror på är det ingen som säkert vet. En förklaring kan vara att andra levnadsvanor i och med coronaviruset gör att färre människor blir akut sjuka. Men Rasmus Havmöller befarar också att människor drar sig för att söka vård, kanske för att inte ligga vården till last eller av rädsla för att utsättas för smitta.

Han understryker att sjukvården fortfarande är redo för att ta emot alla typer av patienter och att man har goda rutiner för smittskydd.

– Jag vill verkligen uppmana alla att inte dröja med att söka råd eller akut vård. Vi har bra rutiner för smittskydd och har god kapacitet att ta emot alla som har behov av akut sjukvård.

Och även den som har luftvägssymtom är självklart välkommen att söka akut vård. Men då är det viktigt att man berättar om sina symtom så att vårdpersonalen kan hantera det på rätt sätt. Man kan alltid kontakta vården via telefon på 1177 eller vid akuta tillstånd på 112.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons