Annons
Nyheter

Minsta befolkningsökningen på 15 år

Statistik (TT) • Publicerad 22 februari 2021
Under förra året blev vi färre fler än vanligt.
Under förra året blev vi färre fler än vanligt.Foto: HASSE HOLMBERG/TT

Så lite som den svenska befolkningen växte förra året har den inte gjort på 15 år. I december förra året minskade till och med folkmängden med nästan 3 000 personer.

Det visar den officiella befolkningsstatistiken som Statistiska centralbyrån (SCB) publicerar i dag.

Förra året ökade befolkningen med 51 706 personer, vilket motsvarar en ökning med 0,5 procent jämfört med året innan. Det innebär att Sveriges befolkning vid årsskiftet 2021 bestod av 10 379 295 personer som var folkbokförda i landet.

Annons

"Det är nästan en halvering av folkökningen jämfört med året före. Vi får gå tillbaka till 2005 för att hitta en mindre folkökning, både i relativa och absoluta tal", säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Färre som invandrade

I december förra året minskade till och med folkmängden med 2 980 personer. Att folkmängden minskar under en enskild månad har bara hänt en gång tidigare under 2000-talet. Senast det inträffade var i januari 2000, då folkmängden minskade med 1 836 personer.

Anledningen till att förra året – statistiskt sett – var så annorlunda, är att den naturliga folkökningen var mindre än vanligt och att invandringsnettot var lägre än föregående år. Antalet invandrare var alltså färre än vanligt, och det dog fler än vanligt.

Fler som dog

"Antalet invandrare under 2020 var det lägsta sedan år 2005, samtidigt som något fler utvandrade än året före", säger Linus Garp.

I fjol avled dessutom 98 124 personer, vilket var 10,5 procent eller 9 358 fler dödsfall än under 2019.

"Det ska ses i ljuset av att det under 2019 avled relativt få personer i Sverige. Hur många som dör under ett år förändras över tid, vilket har varit tydligt de senaste åren. 2018 avled till relativt många", säger Linus Garp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons