Annons
Nyheter

Mörkaste veckan i Skåne sedan pandemins utbrott

Vecka 46 ser ut att bli den värsta i Skåne sedan pandemin bröt ut.
Av alla konstaterade fall av covid-19 i länet har en femtedel rapporterats de senaste fem dagarna och trycket på sjukvården fortsätter öka.
Skåne • Publicerad 13 november 2020
Region Skåne har köpt in snabbtest för att öka kapaciteten i provtagningen.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att på bara ett par veckor ha sett en fördubbling i det genomsnittliga antalet positiva fall per dag, beslutade Folkhälsomyndigheten och Skånes smittskyddsläkare att ta krafttag mot smittspridningen. Den 27 oktober infördes de skärpta lokala råd som skulle gälla i tre veckor.

Men drygt två veckor senare ser situationen ännu allvarligare ut.

Annons

De nya fall som har rapporterats de senaste fem dagarna motsvarar en femtedel av alla covid-fall som konstaterats i länet sedan den 2 mars. Den totala siffran har gått från drygt 13 000 fall till nära 17 000 på bara dessa dagar.

– Tyvärr har vi under denna vecka sett de högsta siffrorna under hela pandemin för antalet nya covid-19 fall i Skåne, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Den senaste veckans nya fall i förhållande till totala antalet fall i Skåne sedan den 2 mars. Varje figur motsvarar cirka 165 fall.Foto: Jens Pehrson

Hon säger att smittspridningen finns i hela samhället och vädjar nu till alla skåningar att hjälpas åt.

– De uppoffringar vi gör nu avgör hur utvecklingen kommer att se ut framöver. Nu stundar en helg och alla måste ta sitt ansvar. Avstå från att gå på fester, undvik folksamlingar och fundera på om du måste besöka köpcentrum och liknande.

Fakta

Så har smittspridningen ökat

I Region Skånes statistik presenteras även ett genomsnitt för antalet nya fall per dag, beräknat på de senaste sju dagarna.

Den 16 oktober, för fyra veckor sedan, var snittet knappt 90 fall per dag.

Den 27 oktober, när de skärpta lokala råden infördes, hade det stigit till i snitt 200 fall per dag.

Den 12 november, som är den senaste dagen som presenterats, hade snittet stigit till 568 fall per dag.

Rekordmånga inlagda på sjukhus

Med den allt mer omfattande smittspridningen har också trycket på sjukvården ökat. Jämfört med hur det såg ut för en månad sedan har sjukhusen nu en helt annan verklighet att förhålla sig till.

Lägesbilden som Region Skåne presenterar i sin statistik är en ögonblicksbild från klockan 8 varje dag. Denna visar att det den 17 oktober fanns 15 inlagda patienter med konstaterade covid-19 i hela Skåne. Den senaste veckan har det rapporterats om flera nya dystra rekord och på fredagen noterades ännu ett: På sjukhusen fanns då 147 patienter med covid-19, varav 15 på intensivvårdsavdelning.

Den enda området där det inte har synts någon kraftig förvärring den senaste veckan är i antalet dödsfall. Sedan i måndags har det hittills bara rapporterats om fem döda med covid-19. Siffran kan dock komma att uppdateras i efterhand.

Lokala råden kommer sannolikt förlängas

De skärpta lokala råden, som gäller till den 17 november, ser alltså ännu inte ut att ha haft någon större effekt på smittspridningen i länet.

Redan på torsdagen sa smittskyddsläkare Eva Melander att det sannolikt kommer att bli en förlängning och att regionen kommer ha en dialog med Folkhälsomyndigheten tillsammans med länsstyrelsen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons