Annons
Nyheter

Ny varg har siktats i Skåne

Med stor sannolikhet har varg vandrat in i Skåne. Det kan vara den första varg som observerats sedan den så kallade Snapphanevargen. Var den befinner sig är okänt.
Skåne • Publicerad 20 mars 2020
Varg, dock inte den som just nu synts till i Skåne. Arkivbild.
Varg, dock inte den som just nu synts till i Skåne. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

– Vi bedömer observationerna som trovärdiga. Det har varit bra beskrivningar, bland annat från en kvinna vid 17-tiden i går. Det gjorde att vi fortsatte lägga pussel.

Tom Espgård, från Länsstyrelsen, tror att vargen - om det är en varg - vandrat från Hågnarp och vidare mot Stehag, i Eslövs kommun. På vägen har den observerats i Bjärnum, Tyringe samt Sätofta i Höörs kommun.

Annons

– Den har vandrat i sydvästlig riktning. En varg kan ta sig sex-sju mil på en dag.

Har ni någon uppfattning var den kan befinna sig?

– Den kan vara var som helst, även utanför Skåne, sa Tom Espgård till Kristianstadsbladet på fredagsförmiddagen.

Länsstyrelsen går nu ut och varnar tamdjursägare att hålla koll på sina djur och stängsel.

Den som är nyfiken på djuret uppmanas samtidigt att inte förfölja eller stressa det. Samtidigt efterlyser länsstyrelsen fler bilder på vargen.

I Bjärnum har vargen fångats på bild.

"Länsstyrelsen har fått bilder på ett djur som vi bedömer vara en varg. Observationerna har gjorts i norra Skåne, i Bjärnumstrakten, men vargar vandrar ofta flera mil per dygn" säger viltvårdshandläggare Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

Flera vargar har setts i Skåne genom åren. Under fem års tid rörde sig exempelvis den uppmärksammade men skygge hanvargen "Snapphanen" i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län, innan den sköts i augusti 2018 av en oaktsam jägare som misstog den för en räv.

Här saknas innehåll

TT
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons