Annons
Nyheter

Över 50 000 sjuka i Skåne

Smittspridningen är fortsatt hög i Skåne. Bara det senaste dygnet har nära 2 000 nya fall av covid-19 upptäckts. Det gör att regionen nu går in i förstärkningsläge och aktiverar krisledningsstaben.
Skåne • Publicerad 18 december 2020
En överläkare rondar en nyintagen patient för covid-19 på ett sjukhus.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Skåne har nu totalt 50 745 personer som smittats sedan mars månad. Den största ökningen har skett under senhösten. Så sent som den 9 september var det 5 700 smittade. Nu är det tio gånger så många.

Som kommunsiffrorna visat är det stor smittspridning i nordöstra Skåne, men även i nordvästra Skåne samt sydvästra med Malmötrakten som hårt drabbad.

Annons

Genomsnittligt antal fall de senaste sju dagarna är nu uppe i över 1 400 per dag.

Totalt är nu 421 personer inlagda på de skånska sjukhusen för covid-19. Det är en mindre än gårdagen, som annars var den högsta siffran hittills.

– Många medarbetare är slutkörda, frustrerade, trötta. De ser konsekvenserna varje dag av att någon tagit för lätt på de restriktioner som gäller, sa regiondirektör Alf Jönsson vid en presskonferens tidigare i veckan.

Här saknas innehåll

Det allvarliga läget gör att Region Skåne nu går in i regionalt förstärkningsläge från och med den 18 december, efter ett beslut av Alf Jönsson.

Detta betyder att en särskild sjukvårdsledning samordnar regionens insatser, samverkar med övriga aktörer och vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner. Krisledningsstaben aktiveras också.

–Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge med många nya covid-patienter som behöver sjukhusvård och ett ansträngt bemanningsläge. Det innebär att vi måste organisera oss för att kunna fatta ännu snabbare och kraftfullare beslut, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Förstärkningsläget ska bidra till regional samordning, prioriteringar på övergripande nivå och snabba beslutsprocesser som snabbt förankras i verksamheten.

Eftersom det är många patienter med covid-19 nu betyder det också att alla inte kan vårdas på den ort där de söker, utan kan hamna på andra sjukhus där det finns lediga vårdplatser. Exempelvis har CSK redan hjälpt Helsingborg med ett antal covid-patienter.

”Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge med många nya covid-patienter som behöver sjukhusvård och ett ansträngt bemanningsläge. Det innebär att vi måste organisera oss för att kunna fatta ännu snabbare och kraftfullare beslut”
Alf Jönsson, regiondirektör.
Fakta

Covid-19 läget den 18 december

Nya konstaterade covid-19-fall: 1984

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 50 745

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 40

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 381

Antal döda med covid-19: 580 (uppdaterad 16 december)

Fakta

Inlagda på sjukhus i Skåne

Kristianstad: 57, varav 9 på IVA (Intensivvårdsavdelning)

Helsingborg: 76, varav 7 på IVA.

Malmö: 170, varav 9 IVA.

Lund: 107 varav 15 på IVA.

Ystad: 11, varav 0 på IVA.

Totalt: 421 på sjukhus, 381 på vårdavdelningar och 40 på IVA.

Fakta

Sjukvårdens krisnivåer

Det finns tre nivåer av beredskapslägen, fastställda av Socialstyrelsen. Lägena används när sjukvården på något sätt påverkas utöver det normala, och särskilda åtgärder behövs. Varje läge innehåller förberedda planer för ledning och verksamhet.

Stabsläge. Innebär att en särskild krisledningsstab aktiveras. Denna kan ta snabbare beslut och agera efter lägets speciella behov.

Förstärkningsläge. Vissa funktioner förstärks, till exempel intensivvård, och man minskar på vård som kan vänta. Personal flyttas till enheter där de behövs mest. Operationer som inte är akuta kan få vänta.

Katastrofläge. Högsta nivån som innebär förstärkningsåtgärder för alla viktiga funktioner. Då kan även exempelvis även cancervård behöva prioriteras ner för att kunna hantera det akuta.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons