Annons
Nyheter

Regnkaos och skyfall kan ta över nordöstra Skåne: ”Allvarligt läge”

Det är slut på skinande sol och 20-plusgrader.
På söndag förväntas 30 millimeter regn falla tillsammans med mullrande åska. Det handlar i så fall om en månads nederbörd – på ett dygn.
– Det kan bli allvarligt, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på Stormgeo.
Nordöstra Skåne • Publicerad fredag 13:35 • Uppdaterad lördag 12:28
Josefine Bergstedt är meteorolog på Stormgeo.
Josefine Bergstedt är meteorolog på Stormgeo.Foto: Privat

Under lördagsnatten drar molnen in över nordöstra Skåne och temperaturen sjunker till 13 grader men under lördagen ser det ut att bli ganska fint.

– Det blir växlande molnighet och sol i perioder. Temperaturen ligger på 20 till 21 grader, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på Stormgeo.

Annons

Under en veckas tid har det fina vädret dominerat i nordöstra Skåne. De som har semester har kunnat bada, grilla och vara utomhus långt in på kvällarna. Men på söndag är det slut på det goda.

– Det ser ut att bli rejält blött på söndag. Det ligger ett stråk med kraftigt regn som är lite lurigt. Hur mycket det handlar om varierar men just nu verkar det handla om 30 millimeter som mest, säger Josefine Bergstedt.

Rejält med regn väntas falla över nordöstra Skåne på söndag.
Rejält med regn väntas falla över nordöstra Skåne på söndag.Foto: Stian Lysberg, Solum

Med andra ord: Ett riktigt skyfall.

– Det har varit en del osäkerheter kring prognosen men det är risk för åska och skyfall på söndag. Det är inte kvavt i luften utan ganska kyligt. Temperaturen väntas ligga på 15 till 17 grader som högst på söndag, säger Josefine Bergstedt och fortsätter:

– Det kan bli allvarligt läge. Det handlar om en månads nederbörd på ett dygn.

Men hur kan vädret vända så snabbt?

– Det har legat ett högtryck över landet den senaste veckan vilket gett soligt väder. Det har varit varm luft från Europa som dragit upp till Norden. Nu har högtrycket försvagats och det släpper in regnområde västerifrån och svalare luft, säger Josefine Bergstedt.

Hela nästa vecka tenderar att bli svalare, blötare och ostadigare, enligt prognosen.

SMHI har gått ut med gul varning för skyfall under söndagen.

Här saknas innehåll

Viktor NordbladSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons