Annons

Skånetrafikens nya giv: Hitta ledigt säte på livekarta

Skånetrafiken lanserar idag sin nya giv – en livekarta som i realtid visar lediga platser på bussarna.
Skåne • Publicerad 24 april 2020
Skånetrafiken visar passagerarantal på livekarta.
Skånetrafiken visar passagerarantal på livekarta.

Trots coronatider är det många som behöver resa buss. För att kunna planera sin resa kan resenärerna nu i förväg kolla om det finns ett ledigt säte.

Skånetrafiken har snabbutvecklat den nya tjänsten efter att ha deltagit i eventet Hack the Crisis i början av april.

Annons

– Vi vill ta vår del av ansvaret och säkerställa att det inte blir trängsel ombord. Genom att snabbt lansera denna tjänst hoppas vi hjälpa de skåningar som är beroende av fungerande kollektivtrafik för att viktiga samhällsfunktioner som vård och skola ska fungera, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafiken har sedan tidigare en livekarta som visar var bussar och tåg befinner sig. På den kartan kan de som reser nu på prov även se hur många lediga platser som finns ombord.

Tjänsten är under utveckling och kommer att ha en del brister till att börja med. Till exempel har inte alla bussar och tåg system för automatisk passagerarräkning. I den första versionen visar vi först hur många som reser med våra bussar. Inom kort läggs även Pågatågen till.

Skånetrafiken vill gärna ha sina kunders hjälp att förbättra tjänsten. Har man förbättringsförslag eller andra synpunkter kan man fylla i det formulär som finns på samma sida som livekartan.

Just nu gör Skånetrafiken även dagligen manuella räkningar på antal resenärer och lediga säten på de sträckor där flest reser för att undvika trängsel. Med den här nya tjänsten blir det även tydligt för våra kunder hur många som reser.

Fakta

Här räknas passagerarna automatiskt

Alla pågatåg – som i denna första version inte visas på kartan..

Stadsbussar i Landskrona.

Stadsbussar i Lund.

Stadsbussar i Hässleholm.

SkåneExpressen Hörby.

Regionbussar Malmö-Lund.

Regionbussar Hässleholm.

Regionbussar i nordöstra Skåne.

Regionbussar på Söderslätt..

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons