Annons

Stor oro bland krögarna efter nya restriktionerna

Grand slår igen nattklubben och andra krögare tvingas skära ner. Ett stort orosmoln är vad som kommer hända med personalen.
– För helvete, var är framförhållningen? Det här hade de kunnat kläcka ur sig för minst en vecka sedan, säger Thimmy Andersson, krögare på Bånken.
Nordöstra Skåne • Publicerad 21 december 2021
Nattklubben Grands tvingas stänga.
Nattklubben Grands tvingas stänga.Foto: Tommy Svensson

Den 23 december träder nya restriktioner i kraft som förbjuder större sällskap och ställer krav på krogar och barer att garantera avstånd mellan borden. Krogbesökarna måste även sitta ner, vilket inte lirar särskilt bra med nattklubbarna.

– Vi har tagit beslut om att stänga. Det går inte att följa restriktionerna. Att driva nattklubb när alla måste sitta ner är en omöjlighet, säger nattklubbschefen Frans Stoops på Grands i Kristianstad.

Annons

Han tycker att regeringens beslut är rätt, trots att Grands nu tvingas att hålla stängt.

– Det handlar inte om pengar utan om människoliv.

Med glesare mellan borden får 70–80 gäster plats i restaurangen istället för 110, säger Katrin Pettersson, hotelldirektör på Statt i Hässleholm.
Med glesare mellan borden får 70–80 gäster plats i restaurangen istället för 110, säger Katrin Pettersson, hotelldirektör på Statt i Hässleholm.Foto: Sofia Åström

Lika illa är det inte för Statt i Hässleholm, även om klubben på juldagen har strukits ur kalendern även där.

– Vi har redan gått tillbaka till att ha avstånd mellan borden och såna saker. Så för oss är det inga konstigheter alls. Den enda oron var om vi skulle behöva stänga tidigare, vilket inte hade varit så trevligt på nyårsafton, tolvslaget är svårt att fira vid sjutiden, säger hotelldirektör Katrin Pettersson.

Hon litar på att experterna på Folkhälsomyndigheten gjort rätt bedömning – men den ekonomiska smällen är likväl svår att undvika. Nyligen har flera julbord ställts in och glesare mellan borden ger färre gäster. Några nedskärningar i personalen finns inte på bordet, men oron gnager.

– Visst har jag det i bakhuvudet, en rädsla att det kan bli så. Men jag hoppas att vi inte ska behöva göra det, säger Katrin Pettersson.

En annan som oroar sig för personalen är Thimmy Andersson, krögare på Bånken. Han understryker hur viktigt jul och nyår är för stans krogar och är mycket kritisk till hur regeringen agerat.

– För helvete, var är framförhållningen? Det här hade de kunnat kläcka ur sig för minst en vecka sedan, säger han och fortsätter:

– Såhär har det sett ut under hela pandemin, att man blir påhoppad av regeringen några dagar innan. Det finns ingen logik i framförhållningen och det saknas förståelse för branschen, om hur det påverkar anställda som är beroende av sin lön.

På juldagen blir det sittande sällskap med rätt avstånd. Det handlar om att göra det bästa av situationen, säger Thimmy Andersson, krögare på Bånken.
På juldagen blir det sittande sällskap med rätt avstånd. Det handlar om att göra det bästa av situationen, säger Thimmy Andersson, krögare på Bånken.Foto: Mikael Persson

På presskonferensen när de nya restriktionerna meddelades gav regeringen besked om en rad pandemistöd. När tidningen når Per Ljungberg, krögare på Kippers källare i Kristianstad, håller han på och läser in sig på de nya reglerna.

Annons

– Det här skadar oss radikalt om vi tittar på det ekonomiska. Vi har precis återhämtat oss efter tidigare pandemismällar och anställt nya människor. Vad gör vi med dem nu? Hur blir det med korttidspermitteringar? frågar han sig.

Tidigare under pandemin, när restriktionerna var som skarpast, var det många anställda inom restaurangbranschen som valde att hoppa på en utbildning eller söka lyckan på annat håll. Det har skapat personalbrist. I branschen finns nu en oro för en repris som ytterligare förvärrar situationen

Från fackligt håll är tongångarna något mer positiva.

– Jag är glad att vi fått begränsningar som ändå innebär att vi kan hålla öppet. Det är en trygghet för våra medlemmar, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt till Hotellrevyn.

Här saknas innehåll

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons