Annons

Teatern ska renoveras för miljoner

Kristianstads teater ska renoveras. Budgeten är sju miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 28 mars 2019
Inför renovering av Kristianstads teater har projektledaren Bengt Johnsson försökt hitta exakt rätt kulör som har använts på fasaden.Foto: Tommy Svensson

– Det är minst 20 år sedan taken renoverades. Men vi kan återställa denna gräddbakelse till vad den en gång var, säger Bengt Johnsson och blickar upp mot teatern.

Han är projektledare på C4 Teknik och ansvarar för teaterns stundande renovering.

Annons

Stålplåttaket på huvudbyggnaden ska målas om. Koppartaket på tillbyggnaden, som stod klar 1964, ska bytas ut. Över köksdelen ligger det ett papptak som ska läggas om.

Kanske är det teaterns baksida som är i störst behov av renovering, den som vetter mot Helge å. Men eftersom marken rör sig är det ingen idé att laga sprickorna i balustradens cement, menar Bengt Johnsson. Balustraden ska istället bara tvättas och målas med silikatfärg, en typ av mineralisk färg.

– Terrassen står på riktigt dålig mark. Vi kan bara måla om.

Nu ska uteplatsen till Teaterbaren målas om, men arbetet ska inte påverka verksamheten.Foto: Tommy Svensson

Av allt som ska göras är det ett moment som är särskilt kritiskt: att tvätta taket. Vattnet måste sprutas i rätt riktning så att det inte tränger in i byggnaden.

– Det får absolut inte ske. Det är ju ett handmålat tak inne i teatern och det får absolut inte påverkas, säger Bengt Johnsson.

En del fönster är skadade. De som kan lagas ska få nytt virke och resten målas om. Ett fåtal kommer att bytas ut mot aluminium, ett material som kräver minimalt med underhåll. Framför allt de på sidan mot ån som är mer utsatta av väder och vind och där det redan finns ett större antal aluminiumfönster.

– Fönstren över foajén har till och med ruttnat och de ska lagas eller bytas ut i lite större uträckning än vad vi först hade beräknat. Vi vill behålla så många som möjligt, såklart.

Till sist ska fasaden, som renoverades 2014, tvättas ren.

Bengt Johnsson har undersökt arkitekt Axel Anderbergs ritning och upptäckte att teatern ligger sex meter längre söder ut än vad som var planerat. Anledningen var att undvika den grop som ofta fylls av vatten vid kraftiga regn, och som numera är en brunn.Foto: Tommy Svensson
Fotografiet på teatern är taget 1910. Den byggdes i betong för att göra den mer brandsäker, i en tid då flera teatrar brunnit ner i Sverige.Foto: Tommy Svensson

Teatern invigdes 1906 och ritades av arkitekt Axel Anderberg, som även ritat bland annat Kungliga Operan i Stockholm. Då kostade det 200 000 kronor att bygga den.

– Man får nog lägga till minst två nollor för att förstå värdet i dag. Tillbyggnaden på 60-talet kostade 645 000 kronor och renoveringen i dag kostar sju miljoner kronor, säger Bengt Johnsson.

Annons

Teatern, C4 gymnasiets teaterutbildning och restaurangens verksamheter ska fortsätta som vanligt under renoveringen. Men studenternas utspring i sommar kommer ske ur en byggarbetsplats.

Nästa renoveringsprojekt för teatern är att bygga om och tillgänglighetsanpassa foajén.

– Det blir en utvändig helrenovering. Det kommer att bli fint, det är vi övertygade om, säger Bengt Johnsson.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons