Annons

Ishallen: Sunkiga tröjor har röjts ut: ”Göra det bästa av den gamla”

Städning och rensning i Osby ishall står högst upp på listan av åtgärder för råda bot på lukten av mögel i hallen.
– Sunkiga, ibland mögliga tröjor och annan utrustning har redan städats bort från förråd och utrymmen, säger Göran Dahlquist i OIK:s styrelse.
Osby • Publicerad 5 september 2023
För att markera att det är dags för nya tag i den gamla ishallen har Göran Dahlquist tillsammans med Mats Mårtensson och Kim Petersson i Osby ishockeyklubb, OIK, målat om omklädningsrummen.Foto: Marcus Enochsson

– Just städning och vädring har avhjälpt mycket av mögellukten, säger Göran Dahlquist.

Ishockeyklubben har röjt ur flera förråd där utrustning och tröjor med ingrodd svett samlats genom åren.

Annons

– I fortsättningen måste ungdomslagen alltid plocka hem sina saker. I alla fall mjuka ting. Klubbor och puckar kan vara kvar. A-lagets tröjor ska få varmförråd där de kan torka efter tvätt, säger Göran Dahlquist och förklarar att många kallförråd har byggts till genom åren under läktaren.

Åtgärder som minskad total istid och att spelarna i ungdomslagen får ta hem sin mjuka utrustning är åtgärder som de aktiva i ishallen får leva med, menar Göran Dahlquist i Osby ishockeyklubb, OIK.Foto: Marcus Enochsson

Men fler åtgärder än så behövs för att minska kondens och fuktproblem. Totalt är det nio punkter som presenteras för kommunstyrelsen inför sammanträdet på onsdagen (se faktaruta).

Förslag på åtgärdsplan för ishallen i Osby

Åtgärder för att minska kondens och fuktproblem samt eliminera allt löst material som binder doft.

• Städa. Slänga allt som inte ska vara där, under läktare på alla avsatser och i alla skrymslen.

• Täta klimatskalet, samt mellan varma och kalla zoner.

• Service av ventilationssystem i omklädningsrum.

• Service av avfuktare.

• Kökets avlopp pluggas.

• Se över egenbyggda omklädningsrum A-lag och juniorlag och förråd med rätt ventilation.

• Se över alla ungdomslags förråd.

• Minska ner isens frystid. Vecka 36 till vecka 13 föreslås.

• Air Screen mätningar varje år på tre mätpunkter för att se om värdena för luftkvalitet ändras.

Kostnad för alla åtgärder 139 962 kronor

Källa: Osby kommun

Göran Dahlquist lägger de sista penseldragen tillsammans med Mats Mårtensson och Kim Petersson i omklädningsrummen.

Nu får vi göra det bästa av den gamla, säger Göran och torkar av pensel och händer.

Här saknas innehåll

I förslaget över åtgärder för att minska fukt finns också minskad total istid. Genom att korta den totala istiden minimeras kondens och fukt.

– Vi brukade ha isen klar lagom till skolstarten i augusti. Hallen är inte gjord för att klara is i augusti när det är varmt och fuktigt. Så nu kommer den vara klar först i vecka 36. Det är två veckor senare än vanligt. Till våren tas isen bort två veckor tidigare än vanligt av samma orsaker, säger Göran Dahlquist,

Påverkar det er verksamhet?

– Ja, så klart. Hockeyn lider av det på hösten då det är både cup och hockeycamp. Konståkningen lider av det på våren då de har uppvisning. Men vi får leva med beslutet som vi ändå varit med om att ta fram. Och stuva om i våra scheman, säger Göran Dahlquist.

Ishallen har under flera år varit föremål för diskussioner bland kommunens invånare, politiker och tjänstemän. De som vistas där har klagat över mögellukt och andningsproblem. Till slut bestämde sig kommunen för att bygga en ny ishall. Förra året konstaterade beslutande politiker att kostnaderna hade rusat iväg och byggplanerna stoppades.Foto: Simon Rehnström

Det som bekymrar Göran Dahlquist mest är inte de förslag som finns med på listan inför kommunstyrelsen möte. Utan något som inte kom med alls.

– Vi var i kontakt med ett företag i Göteborg som har utvecklat ett system som tuggar i sig dålig lukt med hjälp av ozonrening. Det skulle 200 000 kronor. Nu när jag tittar i tjänstemännens förslag på åtgärder till kommunstyrelsen finns det åtgärder för knappt 140 000 kronor. Inte en rad om Göteborgsföretaget, säger Göran Dahlquist.

”Det känns som en ovilja från kommunens sida att inte köpa det vi föreslagit.”
Göran Dahlquist, sekreterare i Osby ishockey, OIK:s styrelse
Annons

– Det känns som en ovilja från kommunens sida att inte köpa det vi föreslagit. Jag vet att det handlar om pengar. Pengar som inte finns och accepterar att det inte kan bli någon ny hall. Men en knapp halv miljon kronor kan de väl lägga på hallen, säger han.

139 962 kronor kommer de åtgärder som föreslås för att minska fukt- och kondensproblem i Osby ishall att kosta. Göran Dahlquist saknar dock en åtgärd för cirka 200 000 kronor. Ett system som äter dålig lukt som ett företag i Göteborg tagit fram.Foto: Marcus Enochsson

Urban Erlandsson är tillförordnad fastighetschef på Osby kommun.

– Vi var i kontakt med den kille som Dahlquist menar. Det visade sig att det är ett konsultföretag. De har varit lyckosamma på en förskola i Kristianstad. Men för att nå goda resultat i ishallen behöver en ny utredning göras. Och sedan får vi förslag på vilka åtgärder. Det kan var helt andra saker än den metoden, förklarar Erlandsson som menar att många utredningar redan gjorts.

Urban Erlandsson, tillförordnad fastighetschef i Osby kommun vill se hur långt de här enkla och billiga åtgärderna räcker.Foto: Agnes Malteson

– Vi behöver inte ännu en utredning. Utan nu börjar vi med de här enkla och billiga åtgärderna och ser hur långt vi kommer. Sedan tar vi det därifrån, säger Urban Erlandsson.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons