Annons

Osby ishall stängs inom mindre än två år – finns inte pengar: ”Tyvärr”

På torsdagen kom chockbeskedet – sommaren 2025 stänger Osby ishall.
Efter det får hallen inte längre användas – om inga långsiktiga åtgärder görs.
Och det finns det inga pengar till.
– Det är jättetråkigt, säger Lotte Melin (C), kommunstyrelsens ordförande.
Osby • Publicerad 26 oktober 2023 • Uppdaterad 28 oktober 2023
Den 30 juni 2025 är sista dagen som ishallen får användas om det inte görs långsiktiga åtgärder – och det finns det inte pengar till.
Den 30 juni 2025 är sista dagen som ishallen får användas om det inte görs långsiktiga åtgärder – och det finns det inte pengar till.Foto: Mikael Persson

Under kommunstyrelsens möte i måndags behandlades en plan som innefattade både långsiktiga och kortsiktiga lösningar för att komma till bukt med fukt- och mögelskadorna i ishallen.

Men på grund av kommunens ansträngda ekonomiska läge valde en enad kommunstyrelse att endast gå vidare med de kortsiktiga insatserna.

Annons

Men det behövs också långsiktiga åtgärder, enligt ett beslut från miljö- och byggnämnden på torsdagen.

Annars får inte ishallen användas efter den 30 juni 2025, enligt beslutet.

Men några sådana åtgärder finns det inte pengar till, enligt Lotte Melin (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det betyder att Osbyborna kommer att stå utan ishall sommaren 2025.

– Tyvärr så gör det det, säger Lotte Melin (C).

”Jättetråkigt”, säger Lotte Melin (C), kommunstyrelsens ordförande, om att Osby står utan ishall om ett par år för att det inte finns pengar att åtgärda den långsiktigt.
”Jättetråkigt”, säger Lotte Melin (C), kommunstyrelsens ordförande, om att Osby står utan ishall om ett par år för att det inte finns pengar att åtgärda den långsiktigt.Foto: Mikael Persson

Kb/NSk: Hockeyklubben och konståkningsföreningen är stora och många har en relation till ishallen.

– Så är det, både aktiva och familjerna kring det. Det är jättetråkigt. Man har ändå en hyfsad tid på sig nu att hitta någon annan möjlighet att ha sin isträning på, om man kan hitta det i kringliggande kommuner kanske, säger Lotte Melin (C).

Ni tänker inte jaga pengar på annat sätt eller göra omprioriteringar?

– Det är inte så att vi har en annan byggnation som vi kan säga att vi struntar i den och bygger ishallen istället. Vi vill gärna bygga färdigt blåljushuset och förskolan i Killeberg. Vi har inga stora projekt som vi kan byta in ishallen mot, säger Lotte Melin (C).

Ni kan inte göra mer från kommunens sida för idrottsklubbarna som använder ishallen?

Annons

– Det är klart vi kommer fortsätta ha en dialog med dem. Vi vill gärna att de ska kunna fortsätta, tyvärr kan vi inte erbjuda någon is.

Anders Skoog, chef för miljö- och byggförvaltningen.
Anders Skoog, chef för miljö- och byggförvaltningen.Foto: Mikael Persson

De långsiktiga åtgärder som det inte finns pengar till handlar om betongfundament och bärande konstruktioner och att riva och ersätta material som uppvisar mikrobiell växt, åtgärda eller riva fuktkänsliga konstruktioner och se till att de byggs upp på ett fuktsäkert sätt.

– Sedan ska vi inte glömma att så sent som för drygt ett år sedan var det med i investeringsbudgeten att bygga en ny ishall. Det har verkligen varit politikens intention, säger Petra Gummesson, kommundirektör.

– Alla vet vad som hänt med ekonomin i hela Sverige och i världen. Det är de omständigheterna som gör att det här händer. Det är jättetråkigt.

Lotte Melin (C):

– Visst ville vi ha en ny ishall. Det har vi varit väldigt eniga om.

– Nu bygger vi i princip färdigt det vi håller på med. Det är klart vi hoppas vi ska utföra andra saker som ska byggas här i kommunen, men ishallen finns väl ändå kvar i bakhuvudet och på önskelistan att vi skulle ha en ishall, säger Lotte Melin (C).

En gång per år görs det så kallade airscreenmätningar. Om värdena från dem är dåliga nästa år så kan ishallen stängas tidigare än sommaren 2025.

Vågar man av hälsoskäl gå till ishallen?

– Den senaste mätningen visar att man vågar göra det. De stora problemen nu är fukten. Den är negativ för de som har bronkit och astma och sådana besvär. Det är väldigt hög fukthalt i ishallen, säger Anders Skoog, chef för miljö- och byggförvaltningen.

Annons

Lars-Erik Svensson (M), ordförande i miljö- och byggnämnden, deltog inte i beslutet om ishallen på grund av vänskapsjäv. Inte heller vice ordförande Roger Neckelius (S) deltog på grund av sjukdom. Beslutet togs av resterande tre ledamöter i miljö- och byggnämnden.

Kommundirektör Petra Gummesson vid torsdagens presskonferens.
Kommundirektör Petra Gummesson vid torsdagens presskonferens.Foto: Mikael Persson
Ishallens öde tycks beseglat. Åtgärderna som måste göras före sommaren 2025 är för dyra för Osby kommun.
Ishallens öde tycks beseglat. Åtgärderna som måste göras före sommaren 2025 är för dyra för Osby kommun.Foto: Mikael Persson
Lars-Erik Svensson (M), ordförande miljö- och byggnämnden var jävig och deltog inte i beslutet om åtgärdsföreläggande, vilket han berättade i början av presskonferensen på torsdagen.
Lars-Erik Svensson (M), ordförande miljö- och byggnämnden var jävig och deltog inte i beslutet om åtgärdsföreläggande, vilket han berättade i början av presskonferensen på torsdagen.Foto: Mikael Persson
Först skulle Osbyborna få en ny ishall, men det ekonomiska läget ändrades. Efter sommaren 2025 blir det förmodligen ingen alls, inte ens den gamla.
Först skulle Osbyborna få en ny ishall, men det ekonomiska läget ändrades. Efter sommaren 2025 blir det förmodligen ingen alls, inte ens den gamla.Foto: Mikael Persson
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons