Annons

Brobypolitiker reagerar på Ullared

– Vi måste göra allt vi kan för att få ner smittan. Men det är inte rimligt att Ullared kan ha öppet med flera tusen besökare medan Liseberg måste hålla helt stängt, säger riksdagskvinnan Sofia Nilsson (C), ledamot i socialutskottet.
Broby • Publicerad 20 oktober 2020
Sofia Nilsson (C) gör sin första mandatperiod som riksdagsledamot och sitter med i socialutskottet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Centerpartiet vill se en mer rättvis pandemilag. Partiets företrädare, Sofia Nilsson från Broby, har varit med och tagit fram ett förslag om ny pandemilag som nu läggs fram för riksdagen. Initiativet kommer från socialutskottet där hon är ledamot.

– Med en fortsatt smittspridning i samhället är det tydligt att pandemin inte kommer att få ett snabbt slut. Nu måste vi se över strategin för smittbegränsning, så att den är träffsäker men också mer rättvis, säger Sofia Nilsson som hoppas att förslaget ska kunna få majoritet i riksdagen.

Annons

– För att bekämpa smittan på bästa sätt krävs nu att vi utvärderar situationen och tar nya tag, med långsiktighet och hållbara lösningar.

Pandemilagen ska utgå ifrån olika verksamheters möjlighet att undvika trängsel. Om köpcentrum kan ha tusentals besökare så måste idrottsevenemang och nöjesparker också kunna öppnas upp, i samband med ordentliga åtgärder för att begränsa smittan.

– Möjligheten att begränsa smittan måste stå i centrum här, inte vilken typ av verksamhet som berörs. Inte minst för folkhälsan måste vi se till att idrottstävlingar inte drabbas av ologisk lagstiftning. Om människor kan samlas och samtidigt hålla ett smittsäkert avstånd till varandra ska verksamheten vara tillåten, anser Sofia Nilsson.

Som exempel nämner hon Liseberg där det inte blir något julfirande i år, medan djurparken på Skansen kan ha sin julmarknad. Eller att Vasaloppet inte kan hållas trots att evenemanget genomförs över flera mil.

– Många branscher och verksamheter har i praktiken fått näringsförbud, trots goda förutsättningar att motverka smittspridning. Den valda ordningen är mycket trubbig i sin träffsäkerhet, säger Sofia Nilsson som anser att det brådskar med att få till en mer rättvis och effektiv lagstiftning för att befolkningen ska ha fortsatt förtroende för smittskyddet.

”Om människor kan samlas och samtidigt hålla ett smittsäkert avstånd till varandra ska verksamheten vara tillåten”
Sofia Nilsson (C)
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons