Annons

Östra Göinge sjunker rejält i företagsrankning

Östra Göinge hamnade i fjol på plats 44 i företagsklimat i landet, bäst någonsin.
I år? Ett rejält tapp – med 42 placeringar – ner till plats 86.
– Det var förväntat, säger näringslivschefen Fredrik Persson.
Östra Göinge • Publicerad 25 september 2024 • Uppdaterad 26 september 2024
Fredrik Persson, näringslivschef, Östra Göinge kommun.
Fredrik Persson, näringslivschef, Östra Göinge kommun.Foto: Mikael Persson

I våras, när det gäller enkätsvaren från företagare i Östra Göinge, tappade Östra Göinge 0,29 betygsenheter och backade från ett sammanfattande omdöme på 4,04 till 3,75 på ett år.

Företagarna ansåg att både politikernas, tjänstemännens och allmänhetens attityd till företagare hade försämrats.

Annons

Östra Göinges resultat var dock starkast både i nordöstra och östra Skåne.

Med andra ord var det ingen större överraskning att Östra Göinge åkte ur topp-50, som varit ett av kommunens stora mål de senaste åren. Senaste gången Östra Göinge hade så här låg placering var år 2020 (plats 108).

– Det var förväntat. Jag tippade att vi skulle hamna på plats 87, Patric Åberg (M) tippade plats 85. Och förra året tippade jag att vi skulle hamna på plats 44. Så analytiskt ligger vi rätt till, säger näringslivschefen i Östra Göinge kommun, Fredrik Persson, med glimten i ögat.

De största tappen mot fjolåret kom i tillgång till kompetens (-55 placeringar till plats 230), sammanfattande omdöme (-48 placeringar till plats 81) och kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden (-38 till plats 49).

– Det är klart att jag inte är nöjd, jag tar det på blodigt allvar oavsett om vi försämrar eller förbättrar oss. Men vi får också se vår utveckling över tid, det har varit en positiv resa och det är ett tufft läge i omvärlden. Vi kommer dessutom från extremt höga nivåer, säger Persson.

”Det var förväntat. Jag tippade att vi skulle hamna på plats 87, Patric Åberg (M) tippade plats 85.”
Fredrik Persson, näringslivschef i Östra Göinge kommun, om plats 86

Trots tapp stannade kommunen, när rankningen presenterades under onsdagen, kvar på topp-30 i landet när det gällde följande: Kommunala tjänstemäns attityder till företagande, 18 (-6), kommunpolitikernas attityder till företagande, 27 (-17) och dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, 27 (-11).

Ni kanske sett under året att exempelvis Breanäs hotell, i artiklar och på Facebook, ett flertal gånger hyllat kommunens hjälp till företagare?

– Men visst finns det rejäla sänken. Vägnät, fiber och brottslighet, säger Fredrik Persson.

Satsningen på nya väg 19 gav dock 24 placeringar bättre i år (plats 192) medan mobilnät/bredband halkade ner till plats 267 (-12).

– Då klarar sig ändå en del företagare med hjälp av 5G, säger Persson.

Annons

Påverkan av brottslighet/otrygghet sjönk 13 placeringar till plats 285, alltså nästan sämst av landets 290 kommuner. De senaste åren med störst upplevd otrygghet i polisregion Syds 58 kommuner, när allmänheten fått säga sitt.

– Det görs ändå en del, Brå (lokalt brottsförebyggande råd) och kameraövervakning. Det känns som en kommunikativ fråga, vi måste bli bättre på att berätta vad vi gör. Det är lågt hängande frukter för oss.

Nästa år, studsar ni tillbaka då i företagsrankningen?

– Det finns inget annat för oss. Långsiktigt vill vi etablera oss på topp-50 i landet. Vi får se det här året som ett hack i skivan. Nu är det dags att kavla upp ärmarna, inse att företagsklimat är en dagsfärsk vara, säger Fredrik Persson.

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida:

– Östra Göinge går igenom en utmanande period, vilket också påverkar näringslivsklimatet. Men med ett nytt läge finns alltid nya möjligheter.

På topp-10 i år kom fyra från Skåne, samtliga från den västra sidan (Burlöv, Höganäs, Staffanstorp och Landskrona).

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, Östra Göinge.
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, Östra Göinge.Foto: Mikael Persson
Fakta

Näringslivsrankning (fjolårets placering inom parentes)

Östra Göinge: 86 (44)

Bromölla: 163 (174)

Hässleholm: 223 (243)

Kristianstad: 252 (217)

Osby: 280 (126)

Källa: Svenskt näringsliv.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons