Annons

Beskedet: IFK spelar matchen utan publik – slutspelet flyttas fram

Fredagens IFK-match blir av – men utan publik.
Samtidigt har Svenska handbollförbundet beslutat att skjuta upp det stundande SM-slutspelet.
– Vi ser det som det bästa förslaget i den rådande situationen, säger IFK:s ordförande Anders Chrintz.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 12 mars 2020
IFK Kristianstad–IK SävehofFoto: Lasse Ottosson

Coronaviruset drabbar idrotts-Sverige hårt och torsdagens besked från regeringen, ”sammankomster med mer än 500 personer får inte hållas”, blir ett tungt bakslag för flera av de lokala klubbarna.

IFK Kristianstad är en av föreningarna som drabbas. På fredag kväll tar laget emot Önnereds HK på hemmaplan – men matchen kommer att spelas helt utan publik.

Annons

– Det är så klart jättetråkigt att vi inte kan ha någon publik på matcherna, men vi måste ta vårt ansvar som klubb, säger IFK:s ordförande Anders Chrintz.

Svenska handbollförbundet tog under torsdagseftermiddagen ett beslut om att spela klart grundseriematcherna men även att skjuta på det kommande slutspelet som skulle ha dragits igång under nästa vecka.

Någon gång i mitten av april är det nu istället tänkt att slutspelet ska avgöras – men i bäst av tre matcher istället för ursprungliga bäst av fem.

– Det var vår önskan och vi ser det som det bästa förslaget i den rådande situationen. Alternativet att avsluta serien redan nu hade bara skapat ännu mer ekonomisk skada och det hade blivit oklarheter kring de internationella platserna, säger Chrintz.

För IFK:s del innebär spel inför tomma läktare att man går miste om ett sexsiffrigt belopp mot Önnereds HK.

– Det är jättetufft och vi står ju där med samma kostnader som vi alltid har kring matchevenemang.

Det preliminära nu är alltså att IFK Kristianstad spelar klart grundserien (sista matchen borta mot IFK Skövde på tisdag). Sedan väntar ett längre uppehåll innan slutspelet ska dra igång i mitten av april.

– Vi vet inte var det här landar och blir det ingen förbättring när vi närmar oss april så kan det bli att ligan ställs in. Det är extremt ovisst, men jag tycker ändå att det är ett klokt beslut att försöka spela klart grundserien, säger Chrintz.

Vad händer med de personerna som redan köpt biljett till Önneredsmatchen?

– Det får bli en senare fråga. Vi kommer nog att diskutera det som hastigast i kväll (torsdag). Jag är övertygad om att de som har köpt biljett är införstådda att detta är något helt utanför vår kontroll. Det är tråkigt att vi inte kan ha publik, men vi accepterar beslutet till hundra procent, säger IFK:s ordförande.

Per Widerberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons