Annons

Förra KDFF-spelaren i karantän: ”Känns som en spökstad”

Kristianstadstjejen och tidigare KDFF-spelaren Julia Molin är satt i karantän i hemmet i Reggio Emilia i norra Italien på grund av spridningen av coronavirus.
– Man ser folk med mask och handskar… det känns som en spökstad, säger Italienproffset till Kristianstadsbladet.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 10 mars 2020
Italienproffset och förra KDFF-spelaren Julia Molin är satt i karantän och beskriver sitt Reggio Emilia som en spökstad.Foto: Massimo Paolone

På måndagskvällen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att landet, med omkring 60 miljoner invånare, satts i karantän och all inhemsk idrott stoppas fram till den 3 april på grund av spridningen av coronavirus.

I Reggio Emilia i norra Italien sitter Kristianstadstjejen Julia Molin fast och kan inte lämna den spöklika staden.

Annons

Hon spelar till vardags i Sassuolo, sexa i serie A-tabellen, men får inte längre åka till träningsanläggningen.

Cupmatchen om en vecka är inställd liksom ligaspelet i minst en månad på grund av spridningen av coronavirus.

– Vi har fått ett eget träningsprogram. Det blir löpning och styrka, men allt måste göras utomhus. Gymmen är stängda, säger Julia Molin, som har Wä IF som moderklubb och gjorde allsvensk debut i Kristianstads DFF 2009.

Hon kom från Verona till Sassuolo inför säsongen och gör alltså sitt andra år i serie A, men tillvaron i Italien har ändrats dramatiskt den senaste tiden.

– Reggio Emilia var rödzonat med restriktioner redan tidigare. Det kändes allvarligt i början och det mycket som var slut i butikerna, men sedan fylldes det på och man trodde att allt var på väg att bli bra, men då kom bakslaget och man stängde ner allt, säger Julia Molin.

Hur ser vardagen ut för dig just nu?

– Man gör inte så mycket och känner sig lite låst. Det är en lite konstig situation. Alla träningar är inställda och man kan inte åka hem till Sverige eller någon annanstans. Här är affärer och butiker stängda och på caféer och restauranger har man maxantal på hur många man tar in i lokalerna.

Hon beskriver sin italienska hemstad som en spökstad, nästintill som en krigszon.

Känner du dig rädd eller att situationen känns obehaglig?

– Nej, jag känner mig inte hotad och kan ändå leva på som vanligt. Jag har inte stött på någon som har varit sjuk och alla i laget har klarat sig. Visst känns det jättehemskt att folk dör, men man säger att det är som en influensa, fast lite värre.

Annons

Hittills har Italien över 9 000 bekräftade fall av coronavirus och över 460 har avlidit. Drygt 700 personer av dem som smittats sedan utbrottet har konstaterats vara smittfria.

För att minimera risken för ytterligare spridning fattade den italienska regeringen det dramatiska beslutet att stänga ner hela Italien och sätta nationen i karantän på grund av den okontrollerbara coronasmittan.

När Julia Molin kan återvända till sitt jobb är högst osäkert.

– Det finns ingen information. Förmodligen blir det inget spel under hela mars och jag skulle inte bli jätteöverraskad om det dröjer ytterligare.

16 omgångar har spelats i serie A och det återstår sex omgångar.

Kontraktet med Sassuolo går ut efter säsongen, men hon har spelat ute i Europa sedan 2016 och gillar proffstillvaron.

– Jag trivs väldigt bra utomlands. Visst finns det stunder när man saknar familj och vänner, men vi får väl se hur det blir och när det är dags att komma hem, säger Julia Molin.

Fakta

Julia Molin

Ålder: 29.

Född: Kristianstad.

Bor: Reggio Emilia.

Moderklubb: Wä IF.

Övriga klubbar: Kristianstads DFF (2009-2012), AIK (2013-2015), Apollon Limassol (2016-2017), Verona (2018-2019), Sassuolo (2019–).

Fakta

Så drabbas fotbollen av virusutbrottet

Italien stoppar alla sportevenemang, inklusive herrarnas och damernas Serie A, i minst en månad till den 3 april.

La Liga spelas utan publik kommande två omgångar, från och med 10 mars.

Champions League-matcherna mellan Paris Saint-Germain och Borussia Dortmund (11 mars), Valencia och Atalanta (10 mars), Barcelona och Napoli samt Bayern München och Chelsea (båda 18 mars) spelas utan publik.

Derbymatcherna Mönchengladbach–Köln och Dortmund–Schalke 04 i Bundesliga spelas utan publik.

Playoff-semifinalen mellan Slovakien och Irland spelas inför tomma läktare.

Frankrike tillåter inga sportevenemang, inklusive toppfotbollen, inför mer än 1 000 åskådare.

Samtliga matcher i de två högsta herrligorna i Schweiz har ställts in tills vidare.

All fotboll i Kina har stoppats på obestämd tid.

Alla matcher i Danmarks två högsta fotbollsdivisioner spelas utan publik resten av mars.

Europa League-matcherna mellan Inter och Getafe spelas utan publik.

De asiatiska VM-kvalmatcherna för herrar som skulle ha spelats mellan 23-31 mars samt 1–9 juni skjuts upp till senare datum, efter beslut av Fifa och Asiatiska fotbollsförbundet.

Damernas OS-kval mellan Kina, Thailand, Taiwan och Australien flyttades från Wuhan till Sydney. Det är också beslutat att Kinas hemmamatch i playoff till OS, mot Sydkorea, ska spelas i Sydney.

Japanska J League stoppar ligamatcher och cupmatcher fram till den 15 mars. Sydkoreanska K-League skjuter upp ligastarten på obestämd tid.

Grekiska högstaligan i fotboll och all övrig idrott i landet spelas utan publik de kommande två veckorna.

Svenska fotbollförbundet stoppade Juventusspelaren Linda Sembrant, som dock inte har diagnostiserats med viruset, från att spela Algarve Cup i Portugal i veckan. Samtidigt strök Italien fyra Milanspelare ur sin trupp.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons