Annons

Kristianstad nära ny mästerskapsjackpot – arenachefen jublar: ”Skithäftigt”

Herrarnas handbolls-VM 2023 kommer till Kristianstad.
 Nu talar mycket för att staden även får arrangera EM 2026.
– Det är helt otroligt, utbrister Henrik Fröberg, vd för Kristianstad Arenabolag.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 20 oktober 2021
Henrik Fröberg ser fram emot spännande mästerskap på hemmaplan.
Henrik Fröberg ser fram emot spännande mästerskap på hemmaplan.Foto: Mikael Persson

Sedan tidigare står det klart att Kristianstad är en av värdstäderna för handbolls-VM 2023 – som spelas i Sverige och Polen. 13, 15 och 17 januari kommer matcher spelas i Kristianstad. Detta tolv år efter att staden var med och arrangerade herrarnas VM 2011.

– Vi vill vara Skandinaviens handbollscentrum och när VM arrangeras i Sverige ska vi vara en självklar spelplats. Nu kan vi äntligen trycka på knappen igen, för det har inte varit så mycket event senaste tiden, sa Pierre Månsson (L), kommunalråd, i samband med att nyheten offentliggjordes i slutet av augusti.

Annons

Dessvärre kommer inte Sverige spela någon av sina matcher i arenan. Men, det behöver inte dröja allt för länge innan en ny chans kommer.

 Sverige, Norge och Danmark gemensamma ansökan är den enda som kvarstår till att stå som värd för EM 2026, där Kristianstad och Malmö är de svenska värdstäderna. Ett besked som såklart glädjer Henrik Fröberg, vd för Kristianstad Arenabolag.

– Det är underbart att vi blir en av spelorterna igen. Det är helt otroligt för vi konkurrerar med så extremt många städer i det här. Och vi har en arena som inte är den största. Men att vi ändå får möjligheten att göra ett EM, det är jackpott, vilket som. De säger ju att det är svårare att vinna ett EM än ett VM då det bara är bra lag med, och det kommer innebära att det blir matcher av världsklass i arenan oavsett, säger Fröberg och fortsätter:

– Det är ett kvitto och bevis på att vi är bra och att vi gör det bra, och att arenan och kommunen ställer upp och stöttar och genomför fantastiska evenemang, och det är häftigt. Sedan har vi IFK som är det stora loket och driver mycket, så det känns otroligt kul.

”Vi fyller hotellen och restaurangerna får sitt. Det kommer folk från hela världen och pratar om Kristianstad, det är skithäftigt.”
Henrik Fröberg, vd på Kristianstad Arenabolag.

Nu har det smällt till två gånger på kort tid – i samband med att pandemin lugnat sig. Vad betyder det att nyheterna kommer i det här skedet?

– Det är klart att det är superviktigt. Vi har i princip bara startat igång efter pandemin så landar det in ett VM 2023 och sen pratar man nu om att vi troligtvis får EM 2026. Det är klart att det hjälper arenan att få framtidshopp. Evenemangen genererar otroligt mycket till både arenan och staden. Vi fyller hotellen och restaurangerna får sitt. Det kommer folk från hela världen och pratar om Kristianstad, det är skithäftigt.

Hur häftigt skulle det vara om ni fick en Sverige-match i EM?

– Det är väl så att Sverige kommer spela i någon av de större arenorna. Men skulle man ha Sverige på ett EM, oavsett om det är en placeringsmatch eller något annat, då är det klart att det är häftigt. Men det är väl inte så stor chans.

Filip EdvardssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons