Annons

KSLS bedriver simskola i coronatider: ”Det är en utmaning”

Att kunna simma är en livförsäkring som alla barn borde få, men i coronatider är det färre barn som går i simskola.
– Vi har tappat mellan 25 och 50 procent och det hänger bland annat samman med rädslan för covid-19. Men jag vill betona att vi följer alla de restriktioner som vi uppmanas att följa, säger Anders Wendel, ordförande i KSLS.
Simning/Kristianstad • Publicerad 23 februari 2021
KSLS bedriver simskola i Tivolibadet under strikta restriktioner.
KSLS bedriver simskola i Tivolibadet under strikta restriktioner.Foto: Mikael Persson

Alla barn har rätt att lära sig simma. Tillsammans med organisationen Majblomman jobbar Svensk Simidrott nu stenhårt för att alla barn i Sverige ska lära sig simma så tidigt som möjligt i livet.

Enligt Svensk Simidrotts senaste undersökning är 62 procent av alla barn i åldern 4 -17 år simkunniga. En stor grupp lär sig att simma när de är 7-9 år, men det finns barn som aldrig får chansen att lära sig simma – bland annat av ekonomiska skäl.

Lek är ett viktigt inslag när barnen ska lära sig att simma.
Lek är ett viktigt inslag när barnen ska lära sig att simma.Foto: Mikael Persson
Annons

Under 2020 har Svensk Simidrott arbetat med socioekonomiska faktorer inom idrotten. Ett budskap som nått klubbarna ute i landet och KSLS är inget undantag.

– Vi samarbetar med ABK för att lära barn och ungdomar i socialt utsatta områden att simma. Den satsningen är vi väldigt glada att fortsätta med i sommar, säger Anders Wendel.

KSLS bedriver simskoleverksamhet året runt. Just nu har man verksamhet i Tivolibadet och på Rönnowsbadet i Åhus under fredagar, lördagar och söndagar.

Och det finns platser kvar.

– Alla är välkomna. Lättast är att gå in på hemsidan och anmäla sig eller så besöker man vårt kansli, säger Anders Wendel, som berättar att många är försiktiga med att släppa sina barn till badhuset.

– Vi har tappat mellan 25 och 50 procent. Barnen har inte anmält sig i den omfattning som är normalt, men jag vill betona att vi följer alla de restriktioner som vi uppmanas att följa.

Inga föräldrar är välkomna in i Tivoliabadet samtidigt som simlärarna har visir under hela passet.
Inga föräldrar är välkomna in i Tivoliabadet samtidigt som simlärarna har visir under hela passet.Foto: Mikael Persson

Det innebär bland annat att:

Föräldrarna lämnar barnen utanför entrén till instruktörerna i KSLS som följer barnen till omklädningsrummen och hjälper dem som behöver.

Det får vara maximalt åtta barn i varje grupp.

Simlärarna har visir på sig under hela passet.

Annons

– Kommunen har varit oerhört tydlig med hur de vill att verksamheten ska fungera, och så här långt har det fungerat alldeles utmärkt, säger Anders Wendel.

Vilka är utmaningarna?

– Att folk känner trygghet i ombyte, i verksamheten och naturligtvis omsorgen om alla våra anställa så att de också känner sig säkra och trygga.

Restriktionerna drabbar klubben ekonomiskt.

– Vi har minskade intäkter för antalet barn, och samtidigt större utgifter på instruktörssidan. Men samtidigt så finns det inget att välja på för att få det säkert, säger Wendel.

KSLS ordförande Anders Wendel betonar att klubben inte tummar på säkerheten.
KSLS ordförande Anders Wendel betonar att klubben inte tummar på säkerheten.Foto: Mikael Persson

Som allt annat i samhället så har simundervisningen förändrats.

– Det är mycket mer lek idag. Det här ska vara den roligaste timmen på hela veckan för barnen som kommer hit. Vi vill att de ska komma tillbaka och gör de det så kommer de också att lära sig simma.

Simläraren Astrid Olsson nickar instämmande.

– Vi försöker ge barnen bilder som de kan ta till sig. I stället för att säga åt dem att ligga på magen så säger vi att de ska agera som en ubåt, och det fungerar hur bra som helst.

Fotnot: Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och, efter att ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter, varav 50 meter ska vara i ryggläge. Simkunnighetsprovet utförs på djupt vatten. Klarar du att genomföra dessa moment har du även klarat av att ta Svensk Simidrotts simmärke Vattenprovet.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons