Annons

Linnéa tillbaka på Göingevallen: ”Det har gått lite trögt – tills nu”

Varför satsar Linnéa Säfström på mångkamp? För att friidrott är så kul – och ju fler grenar, desto roligare.
Och glädjen, att njuta av sin idrott, är en huvudingrediens i Linnéas satsning.
Det berättar 18-åringen från Stoby, som i helgen var ”hemma” på Göingevallen och tog sats mot nya mål.
Friidrott/Hässleholm • Publicerad 30 juli 2023
Linnéa Säfström från Stoby var ”hemma” på Göingevallen och när Hais-spslen avgjordes. Hon vann 100 meter häck i F19-klassen.
Linnéa Säfström från Stoby var ”hemma” på Göingevallen och när Hais-spslen avgjordes. Hon vann 100 meter häck i F19-klassen.Foto: Tommy Svensson

När Hais-spelen avgjordes var Linnéa Säfström, tidigare i Hais, tillbaka i Hässleholm och tävlande på Göingevallen igen.

Talangen, som numera bor och tränar i Växjö, ställde upp i fyra grenar i F19-klassen (100 meter häck, längdhopp, kula och höjdhopp). Två segrar, en andraplats och en tredjeplats blev facit och Kb/Nsk passade på att få en pratstund med Linnéa efter 100 meter häck, som hon vann på 15.38.

Annons

– Det var inte så bra. Jag slog i sista häcken, säger hon om loppet.

Varför satsar du på mångkamp?

– Jag kan inte välja bort något, det är så kul. Jag testade att fokusera på längdhopp, men då saknade jag de andra grenarna för mycket, säger Linnéa.

Linnéa Säfström värmer upp inför 100 meter häck.
Linnéa Säfström värmer upp inför 100 meter häck.Foto: Tommy Svensson

När hon skulle börja gymnasiet flyttade Linnéa till Växjö och riksidrottsgymnasiet för friidrott. Att flytta hemifrån som 16-åring kan tyckas vara ett stort steg – men för Linnéa var det ett enkelt beslut.

– Jag har varit inställd på det sedan jag var tio år, så det var självklart att flytta.

Och hon har inte ångrat flytten till Växjö.

– Det har varit jättekul, absolut. Roligt att klara sig själv, jag har utvecklats mycket som person.

– Men med friidrotten har det gått lite trögt – tills nu.

Linnéa känner att hon hittat rätt. Med tränare (hon tränas nu av bland andra Carolina Klüfts gamla demontränare Agne Bergvall) och med ... allt.

– Jag vill så mycket och det har kanske blivit en liten press. Jag har jobbat mycket med den biten och tänkt om lite. Det är viktigt att ha kul, viktigt att vara avslappnad och njuta. Då kommer resultaten.

Annons

– Jag älskar att hänga på träningen, mina tränare är fantastiska och nu börjar det hända, säger Linnéa.

Det som händer är exempelvis att Linnéa har närmat sig sex meter i längdhopp – hon förbättrade sitt personliga rekord från 5.57 till 5.80 på världsungdomsspelen i Göteborg – och att hon har satt personligt rekord i kula. Ett väldigt färskt personligt rekord. Det kom nämligen på Göingevallen när hon vann Hais-spelen på 12.38 under söndagen.

Två guld, ett silver och ett brons fick Linnéa Säfström med sig från Hais-spelen.
Två guld, ett silver och ett brons fick Linnéa Säfström med sig från Hais-spelen.Foto: Tommy Svensson

De långsiktiga målen och drömmarna om den stora internationella friidrottsscenen har hon kvar.

– Gud ja! Jag tränar för att bli så bra som möjligt.

Vilka är de kortsiktiga målen?

– På JSM om tre veckor vill jag prestera bra. Det har gått bra på träning och det var så skönt att få ut det på världsungdomsspelen. Så sex meter i längd är ett mål på JSM.

– Sen är det att dra på sig landslagsdräkten. Det har varit nära och jag siktar på att tävla för Sverige på U20-nivå nästa säsong.

Vad händer efter att du tagit studenten till våren?

– Jag har länge sagt att jag vill till USA och gå på college, jag vill ut och upptäcka världen. Men samtidigt funkar det väldigt bra i Växjö, jag har så bra träningsmöjligheter där, så det kan bli att jag stannar.

Hur är det att vara tillbaka på Göingevallen och tävla?

Annons

– Det är många minnen. Och jag har ”brutit mig in” här i sommar och tränat. Nu jobbar jag i Växjö under sommaren så jag är inte hemma så mycket, men det är klart att det är skönt att komma hem ibland. Skönt att bara gå ut med hunden i skogen och rensa tankarna.

Fakta

Linnéa Säfström

Ålder: 18 år.

Bor: Växjö. (Kommer från Stoby.)

Familj: Mamma Marie, pappa Jimmy, lillebror Oliver.

Gör: Börjar till hösten tredje året på riksidrottsgymnasiet för friidrott i Växjö, jobbar under sommaren på City Gross i Växjö.

Klubb: Klippans FK.

Gren: Mångkamp.

Linnéas facit på Hais-spelen (F19-klassen): Segrar i kula, 12.38, och 100 meter häck, 15.38. Andraplats i längdhopp, 5.42. Tredjeplats i höjdhopp, 1.49.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons