Annons

Patric Nilsson: Patric Nilsson: ”Missa för allt i världen inte den här matchen”

Vi har precis hämtat oss efter hockeyrysaren som förmodligen hade fått Stephen King att bita av sig nagelbanden i ren nervositet när det är dags att fokusera på match 5 i playout. Nu ska det avgöras. Nu är det slut på livlinor. KIK eller Väsby till Hockeyallsvenskan? Vad du än gör – missa för allt i världen inte den här matchen.
Patric NilssonSkicka e-post
Ishockey/Kristianstad • Publicerad 23 mars 2021
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
KIK hade en lättare värmning inför avresan till Upplands Väsby.Foto: Mikael Persson

93 minuters galen kvalspelshockey. En hockeythriller som jag gissar trollband många hockeysupportrar framför tv-apparaten. En thriller som hade allt. Kamp, heta känslor, videobedömning och en matchhjälte i form av Johan Lorraine.

KIK hade sina chanser. Jag hade unnat Gustav Willman Borvik att bli hjälte efter sin soloprestation i den fjärde perioden men Väsbys målvakt Linus Ryttar ville annat.

Annons

David Levin var ännu närmare ett segermål men efter videogranskning fastslog domarna att hela pucken inte var över mållinjen.

Så nära var KIK ett avgörande. Så nära var KIK Hockeyallsvenskan 2021-22. Det är samtidigt charmen med idrott. Den kan vara grym, orättvis och ibland alldeles underbar. Det beror på med vilka glasögon du ser matchen.

Men det var då. Nu är nu. Även om det nu är fördel Väsby så är det absolut inte kört för KIK:s del.

Nu handlar det om, som kollega Marcus Nilsson skrev – do or die.

Vi är där nu. Slut på livlinor. Två lag med kniven mot strupen. Och nu är det verkligen vinna eller försvinna. Fyra bortasegrar gör att matchserien sticker ut, men i den här typen av matcher är det ofta ingen nackdel att vara bortalag. Anspänningen är oftast högre bland hemmaspelarna vilket gör att de har svårt att tänka konstruktivt. Det blir mer hjärta än hjärna.

Jag skulle vilja dela in matchserien före och efter Raphaël Lavoie. Kanadensaren var avstängd i de två inledande matcherna och Väsbys fruktade förstakedja var då minst sagt blek.

Men med Lavoie tillbaka så är Väsby ett annat lag. Kanadensaren är utan tvekan en av Hockeyallsvenskans skickligaste forwards, men också en humörspelare och egoist som lika gärna kan stjälpa laget som hjälpa. Och nu riskerar han alltså ytterligare en avstängning vilket i så fall talar för KIK.

Det står otroligt mycket på spel, inte minst en skaplig summa pengar. En degradering till Hockeyettan innebär minskade intäkter på närmare nio miljoner kronor under en enda säsong.

En degradering innebär också med största sannolikhet att spelarna flyr och att den lilla organisation som klubben byggt upp raseras.

Rent sportsligt så blir det nästan omöjligt att ta sig tillbaka. Från och med nästa säsong kommer det att finnas e-n plats att slåss om till Hockeyallsvenskan. Jag är alltså inte ute på hal is när jag påstår att matcherna mot Väsby är de viktigaste i KIK:s historia.

Annons

Vad ska vi då förvänta oss för matchbild? En fråga nästan omöjlig att svara på eftersom hockey är en märklig sport där varje match lever sitt liv. Men det är ingen djärv gissning att det kommer att bli tufft, grinigt och målsnålt – och förmodligen med målvakterna i centrum.

Calle Clang har varit KIK:s genomgående bäste spelare den här säsongen.

Linus Ryttar räddade kvar Väsby i matchserien senast. KIK sköt 62 skott men Ryttar släppte bara två förbi sig. En anledning till att KIK inte kvitterade ut den allsvenska biljetten redan i helgen och därför är champagnen tillbaka på kylning och nu gäller det att titta framåt.

Mot tisdag kväll. Mot säsongens 57:e och sista tävlingsmatch. Lagen har vunnit två matcher var och målskillnaden är 9–9.

Det är det här lagen tränar för och vi i media älskar att skriva om. En avgörande match med så mycket känslor i potten där det verkligen handlar om att vinna eller försvinna.

Vad du än gör – missa den inte.

Annons
Annons
Annons
Annons