Annons

S-kritik mot svagt föreningsstöd: ”Jättemärkligt”

Kommunalrådet Pierre Månsson sa i fredags att kommunen i nuläget inte hade några planer på att ge extra stöd till idrottsföreningarna till följd av coronaviruset.
Men Therese Sturesson, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är kritisk. Hon vill i stället se att föreningarna inkluderas i det stödpaket som kommunen har fått från regeringen.
– Det behövs en mycket större diskussion och jag undrar var den har ägt rum, säger hon.
Idrott/Kristianstad • Publicerad 14 april 2020

Hittills har de åtgärder som Kristianstads kommun vidtagit för att hjälpa idrottsföreningarna under coronakrisen rört sig om fria avbokningar och anstånd med fakturor.

Men det har också framförts önskemål om att låta klubbarna slippa hyreskostnader, samt att det lokala aktivitetsstödet från kommunen, som baseras på antal aktivitetstillfällen och deltagare, ska bli oförändrat jämfört med 2019.

Annons

Men kommunalrådet Pierre Månsson (L) har tidigare sagt att ytterligare åtgärder för att underlätta för idrottsföreningarna lär få vänta på sig.

– Måhända låter det här lite vasst, men just nu är det inte fullt fokus på fotbollsföreningarna i rådhuset, utan på annat. Men det är klart att vi diskuterar om det finns något vi kan göra för att hjälpa till, sa Månsson.

Therese Sturesson (S), som är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har läst Månssons uttalanden och är inte imponerad.

– Här verkar det som att man redan har bestämt sig för vad som ska gälla för föreningarna, vilket är jättemärkligt. Det är inga beslut som har fattats, utan det är bara baserat på Månssons eget tyckande. Det vore rimligt att man prövar det demokratiskt och det hade varit klädsamt och lättare att ha den diskussionen om man involverar kultur- och fritidsnämnden. Det här är trots allt vårt specialområde, säger Sturesson.

Therese Sturesson (S).Foto: Kristianstad Kommun

I torsdags gav kultur- och fritidsnämnden i uppdrag till förvaltningen att inleda arbetet med att se över hur stor påverkan coronaviruset har på föreningarnas ekonomi. Och när det gäller det lokala aktivitetsstödet talar trots allt mycket för att Kristianstads kommun kommer att lämna det oförändrat.

– Ett sätt är ju att utgå från aktivitetstillfällena från 2019. Vi måste ha örat mot marken och lyssna till vilka utmaningar som föreningarna har. Man kan också göra som i Östra Göinge, där föreningar får upp till 1,5 gånger så mycket i aktivitetsstöd som 2019, säger Therese Sturesson.

I början av april aviserade regeringen ett rekordstort stödpaket till de svenska kommunerna. För Kristianstads kommun innebär det totalt bidrag på ungefär 130 miljoner under 2020. Pengar som styret i Kristianstad tidigare har sagt ska täcka upp för de minskade skatteintäkterna som coronakrisen väntas innebära.

Men Therese Sturesson vill också se att idrottsföreningarna ska få ta del av stödet.

– Jag förstår inte varför föreningarna inte ska ingå i det som paketet ska gå till. Sedan är det klart att det finns saker man prioriterar, men föreningslivet är en oerhört viktig del och jag tycker inte att man som förtroendevald kan gå ut och säga att det inte blir några extra bidrag när inga beslut har fattats. Det är trots allt så att de styrande är i minoritet och då måste man föra en dialog över partigränserna, säger Sturesson.

– Det behövs en mycket större diskussion och jag undrar var den har ägt rum, säger hon.

Annons

Bladetsporten har varit i kontakt med Pierre Månsson som inte vill kommentera Sturessons förslag eller kritik ytterligare.

– Hon får titta på vad jag har sagt och jag har inte kommenterat hela kultur- och fritidssektorn, utan elitklubbarnas situation. Har sedan ”sossarna” andra förslag så får de lägga fram dem, säger han.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons