Annons

Ungdomsserier och corona – så drabbas handbollen, ishockeyn och innebandyn

Under fredagen stängs stora delar av den skånska ungdomsidrotten ner. Såväl handbollen som ishockeyn och innebandyn har valt att ställa in resten av säsongen till följd av coronavirusets spridning.
– Det påverkar alla våra serier och avslutningscuper. Allt ställs in, säger Johan Lindbom, klubbchef i Kristianstads IK.
Idrott/Kristianstad • Publicerad 13 mars 2020

Coronaviruset fortsätter att sätta djupa spår i idrottsrörelsen. Från och med i dag, fredag, ställs majoriteten av alla ungdomsserier in inom handbollen, ishockeyn och innebandyn. Det är beskedet från Skånes Handbollförbund, Skånes Ishockeyförbund och Svenska Innebandyförbundet.

Det innebär att säsongen är över för huvuddelen av ungdomarna i alla handbolls-, ishockey- och innebandyklubbar i nordöstra Skåne.

Annons

– Vi gick ut med informationen i går kväll att all träning och alla sammankomster ställs in med omedelbar verkan. Jag förstår besvikelsen hos alla tjejer och killar som älskar sporten, men vi har fått jättebra stöttning av föräldrar och ledare som får hjälpa till att förklara när frustrationen och ledsamheten är stor hos många spelare, säger IFK Kristianstads ordförande Anders Chrintz.

I IFK Kristianstad ställs all träning och alla matcher in för alla ungdomslag. När det gäller steg 4 på ungdoms-SM skulle det ha spelats som planerat, men på fredagen kom nya besked. Allt USM-spel är uppskjutet tills vidare och spel kan bli aktuellt först i april.

Det innebär att det inte blir något spel för Kristianstad HK:s F16-lag, som skulle ha arrangerat steg 4 på hemmaplan i helgen. Beslutet påverkar också IFK Kristianstads P16- och P18-lag, som skulle ha spelat steg 4 den 21-22 mars, samt den 28-29 mars.

Ishockeyn har infört liknande instruktioner, vilket innebär att alla ungdomslag i Kristianstads IK har spelat färdigt för säsongen.

– Det påverkar alla våra serier och avslutningscuper. Allt ställs in. Det kommer nya restriktioner och riktlinjer hela tiden, det är en föränderlig värld vi lever i. Och det som gäller nu kanske inte gäller om fem minuter, säger KIK:s klubbchef Johan Lindbom, som meddelar att all ungdomsverksamhet, inklusive träningar, är inställd.

Klubbens J20-lag hade redan spelat klart, medan beslutet att ställa in säsongen inte gäller J18-laget, vars kvalspel till division 1 fortsätter som planerat.

Svenska Innebandyförbundet har tagit samma beslut och ställer in resten av säsongen på ungdomsnivå. Willands IBK har tagit beslutet att även ställa in alla ungdomsträningar.

– Vi i styrelsen tog beslutet att vi akutinställer alla träningar de kommande två veckorna, sedan inväntar vi nya direktiv. Än så länge är det i förebyggande syfte. Jag har pratat med tränarna och de tycker att det är rimligt. Jag tror att alla förstår att det är lika bra i det här läget, säger Carina Olsson, ordförande i Willands IBK.

Fakta

Det gäller i din klubb

Handboll

• IFK Kristianstad: A-laget spelar klart grundserien i Handbollsligan utan publik. Även farmarlaget IF ska spela sin sista match i division 1 utan publik. Alla ungdomsserier är inställda och alla träningar är inställda.

• Kristianstad HK: A-laget spelar sin sista allsvenska match under lördagen utan publik. Alla ungdomsserier är inställda.

• Vinslövs HK: Herrarnas A-lag skulle ha spelat sin sista division 1-match på lördag utan publik. Men motståndet HK S-hof har lämnat walkover, vilket innebär att säsongen är slut. Herrarnas sista match i division 4 är inställd. Damernas A-lag spelar sin sin sista division 2-match på söndag utan publik. Alla ungdomsserier är inställda, precis som all träningsverksamhet för ungdomar.

• Åhus HB: Herrarnas A-lag spelar sin sista division 2-match i Kävlinge på söndag utan publik. Eventuellt kval flyttas fram till mitten av april. Alla ungdomsserier är inställda. På klubbens hemsida skriver styrelsen: ”I nuläget uppmanar styrelsen att träningar genomförs som vanligt, eftersom det inte finns några rekommendationer som säger annat. Vid eventuell förändring av dessa rekommendationer kommer denna nyhet att uppdateras.”

• Tollarps IF: Ungdomsserierna är inställda. Klubben skriver på sin hemsida: ”Alla barn- och ungdomslag upphör/pausar alla gemensamma aktiviteter och träningar tillsvidare. Individuell träning rekommenderas istället. Även Handboll Fitness flyttas fram.”

• Bromölla AIK: Ungdomsserierna är inställda. Klubben ställer också in alla ordinarie träningar och hänvisar egen träning. ”Vissa sammankomster kommer att ske utomhus tillsammans med respektive ledare”, säger klubbens ordförande Mats Persson.

Ishockey

Kristianstads IK: A-lagets kvalserie är uppskjuten på obestämd tid. Alla ungdomsserier ställs in, precis som de ordinarie träningarna.

• Glimma HK: A-laget skulle under fredagskvällen ha spelat mot Hovås i kvalserien till Hockeytvåan. Den matchen, och resten av kvalserien, är inställd. Alla ungdomsserier ställs in.

Innebandy

• Willands IBK: Klubbens A-lag spelar klart sina serier på herr- och damsidan. Publik är tillåten. Alla ungdomsserier ställs in. Klubben har även ställt in alla träningar på ungdomssidan.

• Bromölla IBK: A-laget spelar klart sin division 4-serie. Alla ungdomsserier ställs in.

Fotnot: Sammanställningen fylls på och uppdateras efterhand som nya uppgifter tillkommer.

Här saknas innehåll

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons