Annons

Kristianstad laddar för tre dagars VM-fest

Det blir återigen VM-handboll i Kristianstad. Det avslöjades på en presskonferens i Rådhus Skåne på tisdagen. ”Det blir tre dagar med fantastisk handboll i världsklass”, säger Henrik Fröberg, vd för Kristianstad Arenabolag.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2021
Anders Olsson, Pierre Månsson och Henrik Fröberg gläds över att handbolls-VM år 2023 kommer till Kristianstad. Det blir tre dagars handbollsfest i hela staden.
Anders Olsson, Pierre Månsson och Henrik Fröberg gläds över att handbolls-VM år 2023 kommer till Kristianstad. Det blir tre dagars handbollsfest i hela staden.Foto: Lasse Ottosson

Kristianstad blir en av spelplatserna när VM i handboll avgörs i Sverige och Polen. Det är nu klart och innebär tre dagar med handbollsfest den 13, 15 och 17 januari år 2023. I flera år har kommunen arbetat för att få tillbaka VM till staden igen.

– Vi vill vara Skandinaviens handbollscentrum och när VM arrangeras i Sverige ska vi vara en självklar spelplats. Nu kan vi äntligen trycka på knappen igen, för det har inte varit så mycket event senaste tiden, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Annons

– Kristianstad är en handbollsmetropol, även om det smärtar för en göteborgare att säga det. De har hög kvalitet både på dam- och herrsidan. Därför var det självklart att ställa frågan till Kristianstad, säger Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

Arenan kommer att fyllas med fans i januari år 2023. Nästa sommar kommer det att lottas vilka lag som ska spela i Kristianstad.
Arenan kommer att fyllas med fans i januari år 2023. Nästa sommar kommer det att lottas vilka lag som ska spela i Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

I Sverige kommer gruppspelet genomföras i Göteborg, Malmö, Jönköping och Kristianstad samt mellanrundor i Göteborg och Malmö. Finalen ska spelas på Tele2 Arena inför drygt 20 000 handbollsfans samt miljontals tv-tittare världen över.

Det kommer däremot att dröja till man vet vilka lag som kommer att spela i Kristianstad Arena. Beskedet kommer först efter playoffk-val och lottning den 2 juli år 2022.

– Om vi ska spekulera i vilka lag som hamnar i Kristianstad så kan det handla om Norge, Kroatien och Island eller Frankrike. Alla handbollsfans och säkert alla supportrar som följer svenska idrottslandslag längtar till att få se handboll live igen och att se Sverige spela inför fullsatta läktare, säger Krister Bergström.

Vilka länder hoppas ni på ska komma till Kristianstad?

– Vi hoppas på länder som drar mycket publik, inte bara till arenan utan som också skapar stämning på stan. Island och Norge hade varit bingo, men det vet vi inte i dag, säger Pierre Månsson.

Senast Kristianstad arrangerade VM i handboll var för tio år sedan. Det blev ett av de första stora evenemangen efter att arenan byggdes. Efter ett och ett halvt år med pandemirestriktioner ser Arenabolaget fram emot nya sportfester.

– Vi är otroligt glada efter att ha kämpat en längre tid utan publik i arenan. Vi trodde det var ”once in a lifetime” när vi hade VM år 2011 och trodde inte att det skulle ske under min livstid igen. Det blir mycket jobb, men något vi ser fram emot och vill göra. För Kristianstadsfolket är det häftigt att få gå på VM i sin egen stad, säger Henrik Fröberg, vd för Kristianstad Arenabolag.

Krister Bergström, vd för handbolls-VM i Sverige år 2023 tycker att Kristianstad var en självklar spelplats.
Krister Bergström, vd för handbolls-VM i Sverige år 2023 tycker att Kristianstad var en självklar spelplats.Foto: Lasse Ottosson

Under pressträffen lyfte flera av företrädarna fram att Kristianstad har stor erfarenhet som arrangör av stora event. Internationella handbollsförbundet ställer också hårda krav. Ett 20-tal medarbetare och ett hundratal volontärerna ska arbeta under VM-dagarna.

– IFK har en stor organisation och de kan nu få vara med om något stort. De längtar extremt mycket efter detta och vi kan nu säga att de har möjlighet att vara med år 2023. Det är viktigt att Kristianstad Arena ser framåt mot dessa stora evenemang där vi vet att det är fullsatt. Det blir tre dagar med fantastisk handboll i världsklass, säger Henrik Fröberg.

Annons

De första biljetterna kommer att släppas den 4 november år 2021. Exakt var de kommer att kunna köpas är ännu inte bestämt.

Fakta

VM i handboll

Sverige har varit värd för handbolls-VM vid fyra tidigare tillfällen. År 1954, 1967, 1993, 2011 och snart i delat värdskap med Polen år 2023. VM:et arrangeras vartannat år sedan år 1938.

År 2011 arrangerades det senast VM i handboll i Kristianstad. År 2023 kommer 32 nationer att delta, varav hälften spelar i Sverige och hälften i Polen.

Här saknas innehåll

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons