Annons
Ystad

Längre vårdköer befaras med nytt vårdsystem

Det finns risker för patientsäkerheten och risk för längre vårdköer när Region Skåne ska införa det nya digitala, sammanhållna vårdsystemet från Cerner de kommande åren.
Kristianstad • Publicerad 10 december 2018 • Uppdaterad 2 oktober 2019

”Det kommer att bli svårt men jag tänker att vi inte har något val. Det måste bli bra. Vår produktion kommer sjunka rejält och det drabbar tillgängligheten för patienterna.”

Så svarar en verksamhetschef i primärvården när Region Skånes revisorer har gått igenom projektstyrningen för Skånes digitala vårdsystem, SDV.

Annons

Det nya vårdsystem upphandlades under september 2017 av Region Skåne. Syftet med det nya vårdsystemet, som kostar över en miljard, är att det ska ersätta alla gamla, befintliga system som inte upplevs ändamålsenliga av vårdpersonal.

Systemet ska börja rullas ut i Sus (Malmö-Lund) 2020 och i den andra utrullningen, hösten 2021, ingår Kristianstad, Hässleholm, Ystad och Simrishamns sjukhus samt primärvården. Det tar flera år innan det är på plats.

– Detta är inget it-projekt, utan ett change-management-projekt för 30 000 medarbetare. För att kunna dra nytta av det för våra medarbetare ska vi tanka i luften och flyga vidare med ett nytt plan, samtidigt som vi kör det gamla, sa regiondirektör Alf Jönsson när systemet köptes in.

Nu har revisorerna konstaterat att det är ett högriskprojekt.

”Projektet har självt påtalat risker för patientsäkerheten som kan få ”katastrofala” konsekvenser. Andra risker är exempelvis produktionsbortfall och försämrad tillgänglighet till vården. Av erfarenheter från annat håll framgår att det finns en stor genomföranderisk som hänger samman med systemets förankring bland vårdens professioner”, skriver revisorerna i sin rapport.

I de intervjuer revisorerna har gjort inför rapporten med olika verksamhetsansvariga har de fått in många synpunkter på att utrullningen av systemet kan ställa till med problem. Till stor del beror detta på att vårdpersonal tas ur vården för att jobba med implementeringen. Även om dessa ersätts ekonomiskt, så är det brist på läkare och sjuksköterskor vilket gör det kan bli svårt att ersätta dessa.

Det befaras att en neddragning av mottagningsverksamheten med 10-20 procent kan bli fallet under några veckor. Även minskning av vårdproduktion i slutenvården kan ske. Däremot ska det akuta patientflödet inte påverkas.

Det finns även risker kopplade till läkemedelsadministration (att rätt läkemedel skrivs och delas ut), en fråga som nu har uppmärksammats och ska leda till särskilda insatser.

Eftersom patientrisker nu har identifieras på övergripande nivå ska analyser över liknande risker göras på verksamhets- och patientprocessnivå i så tidig fas som möjligt, rekommenderar revisorerna.

– Vi vet att det finns risker, vi ser över det och ska ha med det i hela processen så att vi kan fånga upp och åtgärda dessa på lämpligt sätt, säger Thomas Johansson, biträdande programchef teknik för SDV-programmet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons